Als je het woord Ramen leest in combinatie met Amsterdam zou je aan iets heel anders kunnen denken dan aan de Japanse delicatesse. Want mocht je het niet kennen: Ramen is met afstand het meest gegeten gerecht in  Japan. En dit eten heeft de afgelopen jaren een welhaast stormachtige ontwikkeling doorgemaakt in Amsterdam. Zo sterk zelfs, dat er binnenkort een Ramen Festival wordt georganiseerd!

Wanneer het precies gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar feit is dat Chinese gastarbeiders eind 19e eeuw noodles, gemaakt van graan, meenamen naar Japan. Een simpele manier van serveren met bouillon en chinese stijl geroosterd varkensvlees. Begin 1900 ontstonden de eerste restaurants en gingen ook stalletjes op straat ramen verkopen. Na WO II beleeft Japan z’n slechtse rijst-oogst ooit en komt veel goedkoop graan het land binnen. Veel van dit graan werd gebruikt voor brood, maar veel juistvoor het maken van ramen. Hoewel er in beginsel een verbod is op het verkopen van eten op straat, gaan toch veel verkopers door met het aanbieden van ramen. Als in 1950 dit verbod wordt opgeheven biedt dit voor veel kleine ondernemers dè kans om in het na-oorlogse Japan een bron van inkomsten te vinden.

Ramen werd dan ook binnen de kortste keren geassocieerd met het leven in de stad. In 1958 vindt Momofuku Ando de instant noodles uit. Uit een poll begin 2000 werd dit tot de beste Japanse uitvinding ooit gekozen, best wel een dingetje dus, die ramen. Er staan momenteel meer dan 5.000 straatverkopers die ramen aanbieden in Tokyo alleen, er is een heus Ramen-museum in Yokohama en in 2015 kreeg een ramenrestaurant in Tokyo een michelin ster. En nu snap je misschien waarom het een goed idee is om ook in Amsterdam aan de ramen te gaan.

Goed, het Ramen Festival dus, dat op zondag 17 februari in De Bajes op het Rembrandtplein plaatsvindt van 13:00 tot 20:00. Hier kun je naar hartelust slurpen en proeven van maar liefst 10 verschillende restaurants en cateraars zullen staan. Organisator van dit festijn is Susam Pang, ook wel bekend van bysam.nl en organisator van de Foodbloggers Awards. Eén klein probleemje: online zijn de tickets al uitverkocht. Gelukkig zijn er wel tickets aan de deur te krijgen. Let even op: er worden blijkbaar online tickets aangeboden voor € 30. Koop die in elk geval niet, ze kunne vals zijn. Bovendien zijn tickets aan de deur minder dan een tientje.

Geen artikelen meer