Zo onderhand is iedereen er wel van doordrongen: suikers zijn slecht. Je wordt er dik van en je gezondheid verdient beter. Nu krijg ik regelmatig de vraag hoe het dan zit met fruit. In fruit zit tenslotte ook suiker. Snelle suikers zelfs. Toch raadt het Voedingscentrum aan om twee stuks fruit per dag te eten. Hoe gezond is dat? Tijd voor opheldering.

 

Foto: Jessica Lewis / Unsplash

Veel meer

 

In fruit zit suiker, dat klopt. Maar in fruit zit veel meer, zoals vitamine C, belangrijk voor het immuunsysteem. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid daarvan is 75 mg. Eet een appel (10 mg) en een kiwi (65 mg) en je bent binnen voor de dag.

 

Even pieken

 

Het probleem met suiker, zoals we het kennen in gebak, frisdrank en bijna alle producten uit een pakje of een zakje, is de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg hiervan. Je lichaam piekt even en moet hard werken om de suikers af te breken. Daarna zakt de bloedsuikerspiegel weer, iets wat je meestal herkent als een energiedip.

 

En fruitsuikers dan?

Foto: Jackelin Slack / Unsplash

 

Wat is dan nu het geval met de fruitsuikers? Deze worden veel geleidelijker opgenomen door je lichaam. Met dank aan de vezels in fruit. Door de combinatie van vezel en suiker geeft een appel of kiwi veel langer en gelijkmatiger energie af. Bijkomend voordeel is dat je niet snel naar een volgende snack grijpt.

 

Hele zak

 

Verder heeft je lichaam een heel natuurlijke verzadiging bij het eten van fruit. Met andere woorden: je hebt niet de neiging om een schaal met appels leeg te eten. Zoals je wel de bodem van de zak winegums ziet. Of het hele pak koekjes weg eet.

 

Experiment

Foto: StockSnap

De documentaire ‘The truth about sugar’ laat in een experiment zien hoe deze verzadiging werkt en wat de rol van vezels is. Eén vrouw wordt gevraagd zoveel mogelijk sinaasappels te eten en een andere vrouw om zoveel mogelijk geperst sinaasappelsap te drinken. Dan blijkt dat de eerste na twee sinaasappels helemaal klaar is, terwijl de andere vrouw het sap drinkt van ongeveer negen sinaasappels! Veel te veel suiker en dat bovendien zonder de vezels!

 

Twee stuks

 

Dus: houd het bij twee stuks fruit per dag voor vitaminen, weerstand, het tegengaan van het verouderingsproces en nog veel meer gezondheidsvoordelen. En: eet de vrucht in zijn geheel. Een keer een klein glaasje vruchtenjus kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van.

 

 

Corine van Donkersgoed is voedingsdeskundige.

Wil je meer advies, kijk dan op www.defitpraktijk.nl

 

Geen artikelen meer