Als jij de gemiddelde Nederlander bent, dan heb je na je 67e aanzienlijk minder geld te besteden dan nu. Misschien niet iets waar je dagelijks bij stil staat. Zit jouw bezit in je stenen? Dan kan de omkeerhypotheek wat ruimte bieden.

Foto: Lukas Opekar / Unsplash

Opeethypotheek

 

Wisselen van werkgever of versoberingen van de pensioenregeling zorgen in veel gevallen voor minder hoge eindbedragen. Terwijl je juist na je pensioen tijd hebt om er van te genieten. Een mogelijkheid om je maandelijkse budget wat te vergroten is de omkeerhypotheek, een lening op de overwaarde van je huis. Voorwaarde is wel dat deze overwaarde substantieel is, want banken zijn nog steeds voorzichtig. De omkeerhypotheek wordt ook wel de opeethypotheek, verzilver- of KeuzePlushypotheek genoemd, afhankelijk van de aanbieder.

 

Schaarse info

 

Opvallend aan een rondje op internet is dat de aanbieders dit product nog niet vooraan in de etalage zetten. Het is echt zoeken geblazen, algemene informatie is schaars en voor meer informatie wordt doorverwezen naar een persoonlijk adviesgesprek. En toch is de verwachting dat dit product aan populariteit zal winnen. Alleen al vanwege de toenemende vergrijzing en de tendens dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. Je kunt het geld immers ook gebruiken om je huis ‘blijf-proof’ te maken op je oude dag.

 

Zo werkt het

 

De omkeerhypotheek is een lening met je huis als onderpand. Dit maakt de rente die je betaalt minder hoog dan bij andere leenproducten. De hoogte van het maximale leenbedrag is afhankelijk van de overwaarde op je huis en je leeftijd. Zoals gezegd lopen aanbieders niet te koop met cijfers, dus er zijn geen garanties. Financiële experts geven overwaardepercentages tussen de 18 en 25 procent als optie.

 

Reisje maken

 

Stel je hebt een huis met een waarde van 300 duizend euro. Je bent (straks) 67 jaar, gaat met pensioen en de overwaarde op je huis is 150 duizend euro. Dan gaat het om een maximaal bedrag van 27 duizend tot 37.500 euro. Toch leuk om nog eens een reisje te maken, je (klein)kinderen te sponsoren bij een leuke hobby of bij de aanschaf van een huis. Ze kunnen immers niet altijd bij je blijven wonen.

 

Gemeenten

 

Er zijn mogelijkheden om het bedrag in één keer te laten uitkeren of in maandelijkse termijnen. Ook dat is afhankelijk van de aanbieder en je persoonlijke situatie. Je kunt op dit moment terecht bij Florius, Rabobank en SNS bank. Bij de laatste wordt deze leenvorm overigens onder de naam Extra Ruimte hypotheek aangeboden. Maar experts verwachten dat dit product aan populariteit zal winnen, dus mogelijk komen er snel nieuwe aanbieders bij. Zoals gemeenten. Die kunnen zo’n soort hypotheek aanbieden onder de naam Verzilverlening. Deze lening is mogelijk iets goedkoper, maar zal in de meeste gemeentes een beperking kennen: deze mag alleen worden ingezet voor aanpassingen aan de woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Check je gemeente voor meer info.

 

Vraag advies

 

En voor alle leningen geldt: overleg altijd met een deskundig adviseur om na te gaan of een lening, in welke vorm dan ook, goed bij je financiële situatie past, nu en in de toekomst en of er ‘addertjes’ onder het gras zitten.

Vraag altijd om goed financieel advies bij de deskundige.
Foto: John Schnobrich / Unsplash

Geen artikelen meer