Buitenlandse reizen zitten er op dit moment (eind april 2021) nog niet in. De hoeveelheid testen en papierwerk ontnemen de reislust. Bovendien is het verstandig om jezelf nog even aan de regels te houden met de eindstreep in zicht. Dat neemt niet weg dat plannen wel mag… En New York lonkt altijd.

Brooklyn Brigde

Bijzonder om op social media verslagen van New Yorkers te lezen. Dat ze weer naar het restaurant kunnen, naar het theater, kortom dat het ‘normale’ leven zich weer laat voelen. En dat in een stad die zeer zwaar getroffen is door corona.

Positivisme

Het zegt iets over de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen van de stad en haar inwoners. Een ongekend positivisme dat altijd en overal voelbaar is. Dat je ook als toerist voelt. Misschien dat dat een bezoek aan New York zo bijzonder maakt. Wat er precies gebeurt met je gebeurt als je daar bent, is niet te beschrijven. Maar dát er iets met je gebeurt, iets prettigs, dat kan elke NY-ganger beamen.

Times Square

Een bezoek aan de stad is als een waas. Je wordt er in opgezogen en na een paar dagen weer uitgespuugd. Verdwaasd zit je in het vliegtuig naar huis, waarbij langzaam binnenkomt wat je hebt meegemaakt. Je voeten doen pijn van het lopen, maar je humeur blijft zonnig. Omdat de mooie, bijzondere beelden bovenborrelen.

High Line Park

Een paar dagen door de – in mijn ogen – meest dynamische stad van de wereld lopen, is goed voor je ziel. Prachtige parken – Bryant Park, Central Park – ingesloten door nekpijn veroorzakende hoogbouw, een groen wandelpad – Highline Park – over niet meer in gebruik zijnde hoge metrolijnen, terrasjes – Stone Street bijvoorbeeld – op de meest verrassende plekken: wandelen loont in NY omdat je steeds weer wordt aangetrokken door een nieuwe locatie. Voordat je het weet heb je weer een uur of twee van je schoenzolen weggesleten.

Natuurlijk kun je een sightseeingbus nemen om de grote toeristenlocaties in een keer te zien, maar er gaat niks boven wandelen en elke centimeter zien. Dan maar niet alles op je lijstje afvinken, maar intiem beleven wat je wel tegenkomt. Het voelt bovendien als een beloning als je weer een keer ergens onder de indruk raakt van wat je ziet.

Even rust in New York?

Een hoog uitkijkpunt hoort er bij. Zoals Empire State Building. Of een andere rooftop naar keuze. Even over NY heen kijken. Zien waar je bent, waar je, eenmaal weer beneden, met de massa meekrioelt. Even rust? Pak dan een stukje subway. Je ziet dan niet wat de stad boven je bieden heeft, maar de metro is een attractie op zich. Warm, vol, veel lawaai, gedisciplineerde drukte. Gewoon doen. Ook om je voeten even te ontlasten.

Uitzicht vanaf Empire State Building

Wat je in New York moet zien, is voor iedereen anders. Er is ook voor iedereen iets anders te zien. Dat is wat NY zo aantrekkelijk maakt voor die ‘iedereen’. Gewoon slenteren, partijtje baseball, museumpje met allure, architectuur, mensen, mensen en nog eens mensen kijken, picknicken in van de parken, Staten Island (inclusief outlet shoppping), musicalletje (kaartjes met korting op de dag zelf bij TKTS, o.a. op Times Square) etc. Je komt je dagen echt wel door. En anders klop je even aan bij Eric (newyork.nl). Hij kent echt elke straatsteen en is heel benaderbaar voor vragen over de stad.

TKTS op Times Square

Roots

Het is nog even wachten totdat we weer mogen. Geeft je tijd om te sparen, want leven in NY is niet goedkoop, zeker niet als toerist. Zoek daarom naar achteraf supermarktjes en restaurantjes, dat scheelt een hoop geld en het eten is er vaak beter ook. Want gemaakt door mensen met roots in Italië, Spanje, Thailand, China, Japan, Vietnam of welk land dan ook. Ik heb alleen het broodje rookworst niet gezien.

Herbezoek

Oh ja: bestel meteen tickets voor je volgende bezoek. Want je wilt terug. Je bent gewaarschuwd.

Staten Island Ferry. Gratis subliem uitzicht op de Manhattan Skyline.
Geen artikelen meer