Hoe fijn is het dat je in vrijwel heel Europa met dezelfde munt kunt betalen en dat grenzen slechts papieren streepjes zijn. Nu nog even alle verkeersregels kalibreren. Zou mooi zijn. Net zo mooi als de korting voor Hommeage-lezers op veiligheidsuitrusting.

 

Ingraven

 

Voor automobilisten wordt Europa meer en meer een puzzelparadijs. Was het vroeger hooguit even opletten bij de grensovergang om uit te vinden wat de lokale maximum snelheden zijn, tegenwoordig moet je je voor je vakantie diep in de materie ingraven. Zeker als je meerdere landen doorkruist.

 

foto: easyhelp

Reservebril

 

Waar het ene land nog zonder milieuzones kan, zoneert het andere land zich helemaal suf. En moet je in het ene land in bezit zijn van een alcoholtester, zegt de wetgever in een ander land dat een reservebril noodzakelijk is voor brildragers. Ga er maar aan staan. Op anwb.nl is per land een overzicht te vinden van datgene dat de lokale hermandad graag in je auto ziet tijdens een controle. Het is daarom wijs om hier even wat studietijd aan te besteden.

 

Korting

 

Heb je nog veiligheidszaken nodig, zoals gele hesjes, verbandtrommel, gevarendriehoeken, alcoholtester of misschien wel een nieuwe lifehammer die ook de moderne en dikke extra geïsoleerde ruiten kan intikken bij nood, de zogenaamde SafetyPen, dan kun je die nu met tien procent korting bestellen in de webshop van Easyhelp. Kortingscode is RTK2ZRUM. Deze is geldig tot 1 september 2018 en levert bovendien een flesje Aseptix handenreiniger op.

Geen ruit weerstaat de Safetypen. Foto: easyhelp

Milieuregels

 

Maar dan. Milieuregels. De Umweltzone in Duitsland), de Zona a Traffico Limitato in Italië en de immer uitdijende Crit’Air (Frankrijk). Om er maar eens een paar te noemen. Die laatste is meteen de meest opvallende regelgeving, met mogelijk veel consequenties voor bezoekers. Vooral omdat deze nog lang niet bij iedereen bekend is.

 

Route du soleil

 

Het land waar de term ‘laissez faire’ is uitgevonden hanteert de zogenaamde Crit’Air-milieuregelgeving. Niet alleen steeds meer stadscentra gaan op slot (permanent of gedurende bepaalde uren). Bij ernstige vervuiling kan een regio zonder pardon worden uitgebreid en rij je ineens op de snelweg in een milieuzone. Bijvoorbeeld op de Boulevard périphérique van Parijs of op de Route du Soleil (A7) in het departement Drôme. Wanneer op de borden boven de snelweg de mededeling ‘Pic de pollution’ verschijnt, moet je dus in het bezit zijn van een geldige milieusticker.

 

foto: easyhelp

Alleen online bestellen

 

En die milieusticker is nu net het probleem: kun je bijvoorbeeld een Duitse Umweltplakette – nodig in veel steden – gewoon in Nederland halen of onderweg bij veel tankstations, de Franse Crit’Air kun je alleen online bestellen. Hij kost slechts 4,80 euro, inclusief verzendkosten, maar daar staat tegenover dat het zo’n tien dagen duurt voordat deze op je deurmat ligt. Ben er dus op tijd mee.

 

Milieuzone-app

 

Om een beetje licht in de duisternis te scheppen, is er een handige app die alle Europese milieuzones real-time bijwerkt: Green-Zones, verkrijgbaar in Google Play en Apple Appstore. Deze app toont per land in welke regio’s er restricties zijn en de meest actuele status. Kun je meteen een omweg nemen.

 

Fijne vakantie.

 

 

Geen artikelen meer