Waterstof heeft de toekomst. Ook op fietsgebied als het aan de Franse Alpha 2.0 ligt. Honderd kilometer fietsen met elektrische ondersteuning en binnen een paar seconden weer honderd erbij. Daar kan de conventionele stekkerfiets alleen maar van dromen.

James Bond

 

Het Franse Pragma Industries – een naam die zo uit een James Bond-film kan komen – werkt al heel wat jaren aan de waterstoffiets en nu zijn de eerste fietsen in gebruik. Met name bij overheden en bedrijven, want vooralsnog is Alpha 2.0, zoals de fiets gedoopt is, nog duur en onpraktisch voor de particulier. Zo heb je een waterstofvulstation nodig en dit mag je niet zomaar in je tuin neerzetten.

Klikken

 

Maar niet getreurd, de fabrikant schiet over een jaar of drie ook de particulier te hulp. En hoe. Op een manier die het de elektrische fiets mogelijk moeilijk gaat maken, vooral vanwege de verwaarloosbare oplaadtijd en daardoor oneindige actieradius. Zoals gezegd haalt een Alpha 2.0 zo’n honderd kilometer op een volle tank, ongeacht weersomstandigheden. Maar waar de eerste Alpha-generatie dan naar de pomp moet fietsen, wordt de volgende generatie straks gevoed met een waterstofcapsule. Even in het frame klikken en opnieuw ligt je horizon honderd kilometer verderop.

 

Fietstas

 

Die capsules neem je bovendien gewoon in je fietstas mee, dus zelfs tijdens een fietsvakantie hoef je je geen zorgen te maken over de aandrijving. Volgens Pragma Industries gaat zo’n waterstoflading straks minder dan vijf euro kosten. Dat is natuurlijk meer geld dan een lading stroom uit de stekker, maar de vraag is of lage stroomkosten altijd opwegen tegen het gemak van altijd doorfietsen. Dat zal de toekomst leren.

2021

 

De waterstoffiets voor particulieren staat vanaf 2021 in de winkel, met een vanafprijskaartje van zo’n vier- tot vijfduizend euro voor de eerste serie. Meer weten? Check deze pagina van de fabrikant over de bestaande Alpha 2.0 of kijk onderstaande film, eveneens over de eerste generatie.

 

 

 

Geen artikelen meer