Omdat ik niet kan kiezen tussen warme chocolademelk of cup-a-soup Indische Kerrie, staar ik maar naar buiten. Om visueel de atmosferische omstandigheden waar te nemen en in te schatten welke van de twee opties het best bij mijn waarneming past. Mijn geestesoog ziet echter alleen maar een goudgeel biertje op een zonnig terras voor zich. Wat te doen?

 

Sunshine State

 

Nou, even een stukje over de Atlantische Oceaan vliegen. Naar Florida, naar bijvoorbeeld St. Petersburg, Miami, lekkere plekken waar het in de winter altijd wel zo’n twintig graden Celsius is. Of warmer. Korte broeken gaan mee. Ja. Keuze is gemaakt. En deze keer waren de korte broeken echt nodig. De Sunshine State stelde niet teleur. Lees daarom lekker verder en kijk vooral de video onderaan dit artikel.

Rusland?

 

Op het strand van St. Pete’s, zoals St. Petersburg lokaal wordt genoemd om vergissingen met de 8.500 km oostelijker gelegen gelijknamige stad te voorkomen, krijgt mijn geestesoog wat het zocht: terrasje, zonnetje, blote voeten in het zand en een koud biertje in de hand. Met op de achtergrond een meer dan levensgrote sneeuwpop (kunststof i.v.m. voor de hand liggende plaatselijke meteorologische omstandigheden) als herinnering aan ons klimaat van oorsprong. Het maakt de omstandigheden er alleen maar beter op.

Gladde stoepen

 

Een weldaad is het. Halverwege de winter even niet meer meedoen met kou lijden en uitglijden over gladde stoepen. Genieten van zon en zee. Niet per se van lekker eten, want kookkunst is in de bezochte regio ver te zoeken. Of je betaalt er de hoofdprijs voor. Hier en daar een eetcaféachtige constructie die iets lekkers op je bord tovert maar verder: het is geen Italië in Florida. Nou ja, bijna niet. Maar daarover zo meteen meer.

 

Zwitserland

 

Meer Zwitserland, eigenlijk. Want goedkoop leven is in het zuiden van de VS eveneens een sinecure. Al helemaal in een restaurant. Avondje uit eten met z’n vieren. Bij de Mexicaan (formulerestaurant nota bene!), drie bier, twee wijn, wat cola, geen toetje, geen voorgerecht: 120 dollar. Bingo. Inclusief fooi, dat dan weer wel. Was fooi ooit bedoeld als middel om je waardering te materialiseren, tegenwoordig staat het voorgedrukt op de bon. Met een kleine marge, mocht je bediening mwah, okay of super vinden. Maar betalen zul je, al heb je een hoop chagrijn aan je tafel en wordt er in jouw bijzijn ruzie gemaakt over de vraag wie jou nu eigenlijk als klant

heeft binnengehaald.

 

Diepte-investering

 

Overigens is zelf koken niet echt een oplossing: zelfs in de supermarkt betaal je goed geld voor alledaagse producten: een volkorenbrood kost al snel ruim drie dollar, een pak melk (litertje) gaat al snel over de dollar, over kaas hoeven we al helemaal niet te beginnen en een pondje rundergehakt (biologisch, dat dan weer wel) vraagt al snel een diepte-investering van zo’n twaalf dollar. Zelfs de sinaasappels uit eigen regio doen al snel drie keer de Nederlandse prijs. Gelukkig is de Coca-Cola wezenlijk goedkoper (Cola Light 82 dollarcent de fles) en kun je bij de McDonalds voor een dollartje of acht met een heel gezin eten. Need I say more….

 

Italië

Soya e Pomodoro, het lekkerste restaurant in de verre omgeving van Miami.

Dit alles doet echter niks af aan het feit dat het zonnetje schijnt en de interne batterij weer heerlijk oplaadt. Een bezoekje aan Miami werkt daar aan mee. De binnenstad valt qua spektakel mee, maar het is wel de plek waar we een unicum vonden op lekker-eten-gebied: het Italiaanse restaurant Soya e Pomodoro. Gerund door twee Italianen die jaren geleden hun vaderland verlieten om Amerika te leren genieten van goed eten. Het restaurant is gevestigd in een deel van een oud bankgebouw, met veel marmerrestanten en zuilen, very roman, fijne kleurtjes en een beetje oudheidkundig verantwoord ingericht. Wie in Miami is en behoefte heeft aan goed eten, mag dit restaurant niet overslaan.

 

Graffiti

 

En als we dan toch in de cultuurmodus schieten: breng zeker een bezoek aan Wynwood. Het oude industriële deel van deze wijk is verheven tot cultplek: Wynwood Walls. Oude fabrieksgebouwen zijn opgekalefaterd met schitterende graffiti. Deels in een afgesloten – maar vrij toegankelijk – deel, maar ook in de straten hier omheen zijn de muren smaakvol beschilderd. Kleine winkeltjes en hippe barretjes completeren het bezoek. Maar ook hier geldt: neem een dikke portemonnee mee als je iets wilt eten of drinken: zeven dollar ben je al snel kwijt voor een flesje bier, ook voor domestic bier. Een prijs die je overigens op toeristische plekken door heel Florida betaalt.

Love and hate

 

Tja. Dan Miami Beach. You love it and you hate it. De art-deco gebouwen van Ocean Drive zijn iconisch. Hebben al in heel wat films gefigureerd en zijn – qua vorm en kleurgebruik – absoluut een lust voor het oog. Zeker in combinatie met de paar klassiekers die een cameo maken op Ocean Drive zelf. Hoewel de weg met name wordt ingenomen door moderne Ford Mustangs, Chevrolet Camaro’s of Dodge Challengers. Alsof ze niks kosten of dat de verhuurder een goeie bui heeft en ze zonder meerprijs meegeeft aan toeristen. Maar je bent er niks bijzonders mee. Dus kies vooral een comfy auto als je toch gaat huren.

Sneu

 

Wil je het echte werk zien – vierwieltechnisch – zul je  up North moeten: North Beach is hometown to Ferrari, Bentley, Rolls-Royce, Lamborghini en andere exoten. Met een Corvette ben je best wel sneu hier. Toch is dit deel van het eiland de moeite waard: rustige stranden – met de typische Life Guard-huisjes – grotendeels gratis parkeren (handig als je een huurauto* hebt), prima onderkomens, eten en drinken en dat bovendien tegen iets normalere prijzen. Check bijvoorbeeld de appartementen van Beachside Apartment Hotel op 7710 Harding Avenue (foto onder). Auto voor het appartement, bushalte naar South Beach en downtown voor de deur – er rijdt zelfs een gratis pendeldienst naar South Beach – vijf minuten lopen naar het strand en dertig minuten naar Flanigan’s at Surfside Beach. Dichter bij het appartement zijn ook restaurants te vinden, maar Flanigan’s sprint er uit qua kwaliteit/prijs-verhouding en – vooral – heel prettig personeel. Grote porties, dus een half uurtje lopen is gewoon een goede calorieënbestrijder.

Tegenstellingen

 

Een absolute aanrader als je toch in Florida bent. Ook al omdat de stad juist de tegenstellingen in de VS blootlegt. Gezond leven is er duur, fastfood is goedkoop. Dure auto’s die langs in portiekjes levende zwervers rijden, vervallen huizen versus landgoederen met een 150 meter lang jacht aan de meerpaal. Welcome to America! Maar de zon schijnt er in elk geval wel in onze winter.

Beachside Apartment Hotel

Video

 

En als toetje: het videoverslag van Miami. Film en montage: Koen Litjens.

*Wij huurden onze auto via Sunny Cars. Via de Nederlandstalige site alles geregeld, inclusief verzekeringen etc.

 

Geen artikelen meer