De eerste vakantie waarin hele hordes de Nederlandse landsgrenzen weer overschrijden, staat voor de deur. Met name vliegvakanties zijn populair om in de twee weken meivakantie de zon op te zoeken. Drukke luchthavens, vertragingen, lange rijen. Maak er iets moois van. Met een paar tips.
Juiste rij
De consumentenwebsite Vlucht-vertraagd.nl heeft een aantal zogenaamde travelhacks verzameld door goed naar reizigers te luisteren. De slimste van deze ‘reishandigheidjes’ willen we hier graag met je delen. Bijvoorbeeld die ene om de juiste rij te kiezen bij het inchecken. Volgens de mensen van Vlucht Vertraagd kun je het beste de linkerrij pakken: de manier waarop onze hersenhelften werken, maakt dat rechtshandigen, die maar liefst 90% van de bevolking uitmaken, eerder de neiging hebben om rechts in de rij aan te sluiten. Moet je nog even naar het toilet: pak dan de middelste. Uit onderzoek blijkt dat die meestal het schoonst is.
Voorwaarden
Ben je op de plek van bestemming gekomen en heb je een huurauto geregeld, dan moet je eerst door een heel oerwoud van vragen heen omdat de verhuurder allerlei extra diensten probeert aan te prijzen: pech, ongevallen etc. Vaak heb je die al geboekt bij de huur of is dit alles al verzekerd via je eigen reisverzekering. Check dus goed onder welke voorwaarden je huurt en bel even van tevoren met je verzekeringsagent om de voorwaarden van je reispolis door te spreken. Kan tientallen euro’s per dag schelen.
USB
Heb je je oplaadstekker thuis laten liggen? Weet dan dat elke moderne flatscreen-televisie op hotelkamers en in huisjes een USB-aansluiting heeft. Kun je je spullen daaraan opladen. En wil je je Google-maps gebruiken, maar ben je in een land waar je je eigen MB’s niet kunt opmaken, dan is het mogelijk om de routes met wifi op te zoeken en deze te downloaden. Kun je er onderweg mee uit de voeten zonder dataverbruik. Zet dan wel je mobiele internet uit!
Claimen
Tot slot: heeft je vlucht vertraging, is deze geannuleerd of overboekt, dan kun je recht hebben op een schadevergoeding van misschien wel 250, 400 of 600 euro. Per passagier! Dat tikt aan en volgens Vlucht-vertraagd.nl weet slechts vijftien procent van de Nederlanders dit. Of en wanneer je hier recht op hebt, vind je op hun site, in de claimcalculator. Dit kan zelfs tot drie jaar terug volgens de organisatie. Checken dus! En een fijne vakantie.