Op die momenten dat de drukte even wijkt, is het fijn om je zinnen te verzetten. Klussen werkt dan prima voor sommige mensen. Maar dan wel klussen die je graag doet. Geen dakgoten reinigen, maar meubels maken bijvoorbeeld. Lekker therapeutisch en je houdt er nog wat aan over ook.

 

Gewoon gaan

 

Moeilijk is het niet. Wat gereedschap is handig, maar dat kun je ook lenen of huren. Hoewel het tegenwoordig, met alle Lidl’s, Aldi’s en Actions helemaal niet meer de hoofdprijs hoeft te kosten. Vooral een accuboormachine is erg handig: spaart je pols. Zo’n apparaat koop je al voor twee tientjes. Want neem maar van mij aan: als je voornamelijk werkt met hout, zoals ik, dan heb je geen heavy duty spul nodig.

Meer dan je denkt

 

Hout is inderdaad mijn ding. Wat ik er mee maak, is afhankelijk van wat er nodig is. Een kast die aan specificaties voldoet die zelfs de Ikea niet kan leveren – omdat de kast net in een bepaalde ruimte moet passen – of omdat deze een bijzondere indeling moet hebben. Een kleine tekening maken, daarna opmeten hoe groot alles mag worden en danspullen bij elkaar zoeken: checken wat je hier en daar verspreid over het huis nog hebt liggen aan spijkers, schroeven, scharnieren, hoekjes etc. Vaak meer dan je denkt.

 

Steigerhout

 

Een beetje inschatten hoeveel hout je nodig gaat hebben op basis van de gewenste afmetingen, bekijken welk hout je wilt – mijn favoriet is het lichte en sterke steigerhout – en op naar de bouwmarkt om uit te rekenen hoeveel kast je uit een plank haalt. Ongeveer de moeilijkste klus van alles en dé reden om voor je volgende project altijd goed te kijken wat je nog in huis hebt. Want er blijft nogal eens een stukje hout over.

 

Sowieso prachtig

 

En dan komt het mooie: je gaat gewoon beginnen. Een eigenbouw kast hoeft geen industriële schoonheid te worden. Omdat je hem zelf maakt, is het resultaat sowieso prachtig en krijgt het meer patina naarmate de tijd verstrijkt. Wil je toch wat hulp, check dan Youtube of Google. Gegarandeerd dat iemand al een keer voor dezelfde moeilijkheid heeft gestaan en er na zijn queeste een handleiding voor heeft geschreven of zijn kunnen heeft verfilmd. Zo eenvoudig is het tegenwoordig. Van alles wat je wilt maken, is wel een handleiding te vinden. Je kunt natuurlijk ook gewoon op je eigen kennis en gevoel afgaan of je gaat naar een meubelboulevard om te checken hoe Jan des Bouvrie het heeft gedaan.

 

Klusbiertje

 

Het allermooiste is dat het zagen, schroeven, passen en meten therapeutisch werkt, mits je het klussen an sich leuk vindt. Anders heeft het geen zin om er aan te beginnen. Dan is de Ikea je beste vriend. Ga je eigenhandig aan de slag, dan is je bonus vierledig: een opgeruimd hoofd, een goed gevoel over jezelf, een eigengemaakt pronkstuk en een klusbiertje aan het einde van de dag. Proost!

 

Geen artikelen meer