Waarom heeft je buurman of buurvrouw ineens een spiksplinternieuwe auto terwijl eerder een nieuwe oude het hoogst haalbare was? Nou, waarschijnlijk omdat ze private lease hebben ontdekt. Kan mooi zijn, maar vraag je altijd eerst af of het bij je situatie past.
Sterke groei
Het lijkt te mooi om waar te zijn: een nieuwe auto die soms nog geen tweehonderd euro per maand kost en waarvoor je alleen nog brandstof hoeft te kopen. Maar het is de realiteit. Het heet private lease en deze vorm van mobiliteit wordt steeds populairder. Volgens de overkoepelende organisatie van leasebedrijven, VNA, groeide het aantal contracten in twee jaar tijd van 36 duizend naar honderdduizend in 2017. En er kan nog meer bij, denkt de VNA.
Opening
Leasing zonder het woordje privé er voor was tot op heden voorbehouden aan bedrijven en zakelijke rijders. De maandtarieven zijn hoog, zeker omdat je als privépersoon niks kunt met belastingaftrek van kosten of BTW-teruggave. Privélease heeft echter een opening gevonden voor de consument: klinkt mooi, maar het vraagt wel enige verdieping omdat de ene financiële en persoonlijke situatie de andere niet is. Het blijft tenslotte lenen: een tweede bank voor de auto.
Vast bedrag
Voor een vast bedrag per maand rij je een spiksplinternieuwe auto, inclusief alle kosten, zoals verzekering, wegenbelasting, banden en onderhoud. Zelfs schade wordt meestal gedekt door het maandbedrag. Blijft over de brandstof. Die moet echt uit eigen portemonnee komen. Maar als je weet hoeveel je rijdt, weet je ook precies wat je per maand kwijt bent aan je auto. Wie een eigen auto heeft, is zich vaak niet bewust van deze kosten, die al snel enkele honderden euro’s per maand bedragen. Kijk maar eens op deze pagina van de ANWB om je kosten te berekenen.
Keerzijde
Maar zoals bij elke medaille, is ook bij private lease een keerzijde te vinden. Je zult je van een aantal zaken heel erg bewust moeten zijn. De belangrijkste stippen we hier even aan:
- Je gaat voor langere tijd een contract aan. Wie tijdens die contractduur wil stoppen, kan voor boetes komen te staan. Meestal niet wanneer je door bijvoorbeeld ziekte of werkeloosheid het maandbedrag niet meer kunt opbrengen, maar wel als je een andere auto moet hebben omdat het gezin groter is geworden. Vraag daarom goed naar alle ontbindende voorwaarden.
- Wie van plan is om een andere grote lening aan te gaan, bijvoorbeeld een hypotheek, kan mogelijk niks meer lenen of veel minder lenen omdat private lease – zoals elke lening – wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie. Dit drukt op je maximale leencapaciteit.
- Bedenk vooraf goed hoeveel kilometers je per jaar maakt. Ga je namelijk over het vooraf overeengekomen maximum heen, dan kunnen er flinke kosten bijkomen omdat je dan vaak per kilometer moet bijbetalen.
Informeren
Toch is het voor veel mensen een mooie oplossing om een nieuwe, betrouwbare auto te rijden. Vandaar de populariteit en de vele nieuwe auto’s op de weg. Maar onderschat de verplichtingen niet en laat je goed informeren om problemen achteraf te voorkomen.