Gdansk. De stad waar het communisme in 1980 zijn eerste klap kreeg toen Lech Walesa zijn onwettig opgerichte vakbond Solidarnosc gelegaliseerd kreeg. Een ongekend precedent in communistisch Polen. Maar dat is lang niet de enige reden om er eens een kijkje te gaan nemen.

Bezoekje waard

 

Vanzelfsprekend is er in de Poolse havenstad een museum te vinden dat is gewijd aan deze bijzondere gebeurtenis die uiteindelijk heeft geleid tot het uiteenvallen van het grote communistische rijk én de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989. Alleen al deze geschiedenis is de moeite van een bezoekje waard.

 

Oorlogsverklaring

 

Maar daar blijft het niet bij: de Tweede Wereldoorlog is volgens de kenners in deze stad begonnen, nadat de Duitsers Gdansk bezetten als eerste wapenfeit uit WOII. Deze bezetting leidde tot een oorlogsverklaring tussen Polen en Duitsland en de rest is geschiedenis.

 

Hanzestad

 

En last but not least is Gdansk een zogenaamde Hanzestad, een stad die lid was van het zogenaamde Hanzeverbond, opgericht in het midden van de twaalfde eeuw met als doel deelnemende steden eenvoudiger handel met elkaar te laten drijven en samen sterker te staan. Nederland heeft veel te danken gehad aan Gdansk in de naar de Gouden Eeuw en de invloed van Nederland is bijvoorbeeld wat betreft architectuur nog altijd zichtbaar in de Poolse stad. Nog een reden voor een citytripje.

 

Dansen in de stad

 

En hebben je ogen alles gezien en zijn ze verzadigd, dan is het goed om te weten dat er ook voldoende en goede gelegenheden zijn om je maag te verzadigen en je gedachten te verzetten. Café’s, restaurants en uitgaansgelegenheden zijn er in ruim voldoende mate te vinden om een avondje goed te dansen in Gdansk. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten: een driedaagse vliegreis is via www.stedentrips.nl al te boeken vanaf € 202 per persoon, inclusief retourvlucht Amsterdam – Gdansk met KLM en twee overnachtingen in hotel Number One. Inclusief ontbijt.

 

 

Geen artikelen meer