Onze regering ziet graag dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken in huis. Dat is goed voor het milieu – en Groningen. Andere kant van het verhaal is dat het geld gaat kosten. Als dat toch onvermijdelijk is, doe het dan meteen goed.

 

Foto: Andreas Gucklhorn / Unsplash

Achttien mille

 

In de pers valt te lezen dat het ombouwen naar gasloos gemiddeld zo’n achttien mille per huishouden gaat kosten. Een flink bedrag dat niet iedereen heeft liggen. Hoe we dit straks klaarspelen, is nu nog niet duidelijk. Wie weet komen er subsidieregelingen of andere oplossingen, maar wie daar niet op wil wachten, kan nu al aan de slag om zijn huis te verduurzamen en alvast geld te gaan besparen. Want hoe duurzamer je huis, hoe meer je er aan terugverdient. Nog afgezien van het feit dat onderzoek aantoont dat je huis meer waard wordt en mogelijk sneller verkoopt.

 

Upgraden

Foto: Shaun Dakin / Unsplash

Maatregelen nemen kost echter geld. Vaak verdien je dat, zoals al gezegd, op de lange termijn weer terug. Om dit te bereiken, moet er eerst geïnvesteerd worden. Tochtstrips, spaarlampen, waterbesparende kranen en douchekoppen helpen natuurlijk al, maar wie echt wil besparen, gaat voor het grote werk: isolatie upgraden, zonnepanelen op het dak, hoogrendement combiketel aanschaffen of, in het geval van gasloos leven, warmtepompen plaatsen, aansluiten op stadsverwarming  etc.

Lage rente

 

Zaken die vaak veel geld kosten. Heb je het geld even niet liggen, dan zijn er andere interessante opties, zoals de energiebespaarlening, verstrekt vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het grote voordeel is dat deze lening tegen zeer lage rente verstrekt wordt en op elk gewenst moment boetevrij kan worden afgelost. En dat kan dus misschien sneller dan je denkt.

 

Checken

 

Kijk voor meer informatie op de site www.energiebespaarlening.nl.  Hier vind je alle informatie over de lening, de maatregelen waarvoor de lening geldt en kun je checken of je überhaupt in aanmerking komt voor zo’n lening. Weet je niet zeker of je financiële situatie een extra lening aankan, neem dan altijd contact op met bijvoorbeeld je bank of boekhouder om jezelf niet in de nesten te werken door je ‘groene gedachte’.

Groene daken. Krijg je soms subsidie voor. Foto: Jonathan Andreo / Unsplash

 

 

 

Geen artikelen meer