Als je zelf al geen onderzoek uitvoert, kun je altijd nog onderzoek doen naar onderzoeken. Helder? Het levert in elk geval de conclusie op dat matig koffiedrinken best okay is.

 

Herevalueren

 

De bibliotheek van de universiteit van Southhampton en die van het Queen’s Medical Research Institute in Edinburgh hebben er een tijdje wat leger bij gestaan. Wetenschappers van beide instituten leenden zo’n 200 eerder uitgevoerde koffie-onderzoeken naar de relatie tussen het vocht en onze gezondheid. Doel was om de uitkomsten hiervan te herevalueren en nieuwe conclusies te trekken.

 

Feestje

 

En de uitkomsten zijn een feest voor de gemiddelde, matige koffiedrinker: drie tot vier kopjes koffie zijn eerder goed voor de gezondheid dan het tegenovergestelde. Wie zich bij het genoemde aantal houdt, lijkt minder kans te lopen op vroeg overlijden, hartziektes, sommige typen kanker, diabetes, dementie en leveraandoeningen.

 

Suiker en melk

Vanzelfsprekend zijn er ook wat kanttekeningen, gelieve deze door te geven aan de vrouwen van deze wereld. Want bij zwangerschap kan (drie tot vier koppen) koffie een risicofactor vormen voor miskraam en vroeggeboorte. Ook hebben koffiedrinkende vrouwen in het algemeen iets meer kans op botbreuken. Wees dus voorzichtig met je partner. En nog een tip van de onderzoekers: houd je in met suiker en melk, mocht je goed willen blijven leven.

 

Zelf lezen?

 

Is je Engels leesvaardigheid up to standard en lust je wel een onderzoekje bij je kopje koffie? Check dan hier de volledige conclusies op de site van The BMJ.

 

Foto’s: Nathan Dumlao via Unsplash

Geen artikelen meer