Je wilt er waarschijnlijk nog helemaal niet over nadenken: ouder worden. Zelfs niet als je al wat levenservaring hebt. Omdat het toch gebeurt, kun je beter meteen beginnen met in elk geval gezond leven én bewegen. Vooral dit laatste is belangrijk.
Afname spiermassa
Om met het goede nieuws te beginnen: ergens tussen je dertigste en vijftigste levensjaar begint je spiermassa af te nemen. Goed nieuws omdat het dus allang bezig is en je er waarschijnlijk nog niet veel van hebt gemerkt. Het is dan ook een natuurlijk proces dat niet is te stoppen. Op de website van mens-en-gezondheid wordt uitgelegd dan het begint met de skeletspieren. Deze verbinden je botten aan elkaar en verandering hier zorgt dat je lichaam er anders uit gaat zien. Tussen je twintigste en negentigste levensjaar neemt de spiermassa gemiddeld met maar liefst vijftig procent af. Een zittend bestaan met weinig fysieke inspanning versnelt het proces.
Wat kun je doen?
Dus: beweeg! Een dag in bed met een griepje kan al een verlies van één procent opleveren. Het is daarom niet voor niks dat een half uur beweging per dag wordt aanbevolen. In ieder geval voor zoveel mogelijk behoud van spieren. Let wel: spiermassa verloren door inactiviteit kun je met bewegen weer opbouwen, voor leeftijdsgebonden verlies ligt dat anders. Dit verlies maak je eigenlijk alleen goed door krachttraining. Denk nu niet meteen dat je naar de sportschool moet, er zijn meerdere manieren om spieren te kweken, zoals wielrennen, skeeleren of yoga. Heb je hulp nodig of wil je advies, trek dan aan de bel bij bijvoorbeeld een sporttrainer of fysiotherapeut.
Waarom trainen?
Mocht bovenstaande nog onvoldoende motiveren om uit de bank te komen, weet dan dat behoud van spierkracht nog veel meer voordelen heeft. Diverse onderzoeken laten positieve aspecten zien zoals: minder hoge bloeddruk, betere stemming, verhoogde botdichtheid en een verhoogde coördinatie. Je blijft hierdoor langer in staat je dagelijkse activiteiten uit te voeren en er is vooral minder kans op vallen als gevolg van een verminderde coördinatie. Mocht je toch vallen, dan levert een verhoogde botdichtheid een lager risico op botbreuken op.
Nog meer voordeel
Heb je nog meer redenen nodig om daadwerkelijk in actie te komen, dan worden die gegeven in dit onderzoek. Meer spiermassa vermindert het risico op osteoporose (afname botsterkte), hart- en vaatziekten, artritis en diabetes type 2. Ook kan het de kwaliteit van slaap verbeteren en de kans op depressie verminderen.
Hoe vaak?
En als je dan begint, hoe vaak moet je dan trainen? Het blijkt dat een toename van spiermassa al kan ontstaan bij een frequentie van twee keer trainen per week. Het in stand houden van spiermassa lukt al door één keer per week te trainen. Het maakt natuurlijk wel uit welke oefeningen deel uit maken van de training. Het gaat om onder andere om kracht, balans en coördinatie. En mocht je denken, mijn tijd komt nog wel? Ook vandaag geeft beweging je al een betere stemming, nachtrust en concentratie. Aan de slag dus!