Over twee dagen begint de Giro d’Italia. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, krijgt de kijker de eerste drie dagen Israël als achtergrond te zien. Daarna komt het Italiaanse decor weer aan bod. Goed voor liefhebbers, goed voor Italiëgangers die alvast in vakantiestemming willen komen.

foto: simon connellan / unsplash

Jeruzalem

 

Nu start de Giro, net zoals de Tour de France, vaker ergens in het buitenland – in 2016 knalde Apeldoorn de renners nog weg –  maar nu pakken de Italianen echt uit: de eerste etappe, op 4 mei, wordt verreden in de hoofdstad Jeruzalem. De tweede en derde etappe, respectievelijk 167 en 229 km lang, voeren dwars door Israël. Daarna mogen de renners even uitrusten op een vlucht van ruim ruim tweeduizend kilometer in noordwestelijke richting, om in Italië de resterende achttien etappes af te leggen.

 

Vorig jaar

 

foto: simon connellan / unsplash

Vorig jaar eindigde de Giro, de honderdste editie, in Milaan. Op 28 mei. Voor de Nederlandse wielerliefhebbers een prachtige dag, aangezien Tom Dumoulin als eerste Nederlandse man ooit tot winnaar van de Giro werd gekroond. En dat was inclusief een noodgedwongen sanitaire stop. Dan zet je je concurrenten letterlijk te kakken. Dumoulin is dit jaar opnieuw kanshebber op de eindzege. Zeker als hij dit jaar kan voorkomen dat hij moet stoppen tijdens de rit, iets wat zeker moet gaan lukken dankzij medisch onderzoek, zo zei hij tegen de NOS.

 

Favorieten

 

Ondanks dat Team Sunweb-rijder Dumoulin dit jaar nog geen indruk heeft gemaakt, verzekert ploegleider Aike Visbeek dat het niveau van de renner momenteel hetzelfde is als vorig jaar. Hij gaat de strijd aan met rijders als Chris Froome, Thibaut Pinot, Simon Yates en Esteban Chaves. Dit zijn enkele rijders die eveneens tot de favorieten behoren deze Giro. Naast Dumoulin rijden nog twaalf andere Nederlanders mee. Op 27 mei vindt de laatste etappe plaats in Rome en weten we wie de Giro 2018 op zijn CV mag zetten. Tot die tijd kunnen we weer mooie beelden verwachten.

foto: dimon blr / unsplash

 

 

 

Geen artikelen meer