Het grootste voetbaltoernooi ter wereld voor clubs: de Champions League. Voor veel voetballiefhebbers geldt dat het hart sneller gaat kloppen bij deze naam. Mooi voetbal, volgepakte stadions met prachtige ambiances, geweldige doelpunten en een hele hoop prestige.

 

Nederlands succes

 

Foto: Peter Glaser / Unsplash

Voor de Nederlandse successen in de Champions League moeten we terug naar de vorige eeuw. De laatste door een Nederlandse club gewonnen editie was in 1995, namelijk door Ajax. Het is niet zo dat er daarna helemaal geen succes meer is geweest. Ajax haalde de twee jaren na het kampioenschap opnieuw de knock-out fase. PSV strandde in 2005 vanwege uitgoals van AC Milaan pas in de halve finale en haalde in 2016 net de kwartfinale niet tegen Atlético Madrid na strafschoppen. Maar vandaag de dag wordt eigenlijk al niet eens meer verwacht dat een Nederlandse club de groepsfase overleeft.

 

Zonder Nederland?

 

Sterker nog, het is voor de tweede keer in de geschiedenis van de Champions League mogelijk dat er helemaal geen Nederlandse club deelneemt. In de voorgaande jaren is het altijd zo geweest dat de Nederlandse kampioen gegarandeerd deelneemt aan het kampioenenbal. Voor de kampioen van dit seizoen geldt dat echter niet meer. Hoe kan dat? Het aantal clubs dat een land representeert tijdens het toernooi wordt bepaald door de prestaties van de clubs uit een land. De tien best presterende landen leveren vanaf 2018 minstens één club. Nederland staat momenteel achter landen zoals Tsjechië, Oostenrijk en België op een troosteloze dertiende plaats.

 

Foto: Nathan Rogers / Unsplash

Of toch met Nederland?

 

Aan het eind van dit seizoen gaan de nummers één en twee van de Eredivisie de voorrondes in en zullen ze dus eerst wedstrijden moeten winnen om überhaupt deel te nemen aan de Champions League. Helaas zijn de resultaten van Nederlandse clubs in de voorrondes in het recente verleden ook niet echt veelbelovend. De aanwezigheid van een Nederlandse club in het grootste toernooi ter wereld zal niet vanzelf gaan komen, maar gelukkig kan in voetbal alles.

 

Geld

 

Naast al dat mooie voetbal en dergelijke komt nog wat kijken: een niet te bevatten hoeveelheid geld. In februari speelde Real Madrid thuis tegen Paris Saint-Germain voor de achtste finale. Als je de marktwaarde van alle spelers op het veld bij elkaar optelt en noteert, mag je zeker plaats maken voor tien cijfers achter elkaar. De inkomsten die de UEFA (de Europese voetbalbond) op eigen rekening bijschrijft door alleen al de Champions League is duizelingwekkend. Met dank aan de sponsoren én natuurlijk de televisiezenders die geld betalen om een wedstrijden uit te mogen zenden.

Foto: Willian Justen de Vasconcellos / Unsplash

Geen artikelen meer