Conflicten in je relatie. Bijna iedereen komt ze tegen. Hoewel een onderzoek van de Britse datingsite eharmony aantoont dat 24 procent van de stellen zegt nooit ruzie te maken. Waar gaat het bij de andere 76 procent over en hoe doe je het goed? Nee, niet hoe maak je het goed, maar hoe doe je het goed? Ruzie maken kan namelijk heel goed voor een relatie zijn.

 

Luisteren

 

Foto: Rawpixel com / Unsplash

Volgens Joseph Grenny, auteur van Crucial conversations, is ruzies vermijden de grootste fout die je als stel kunt maken. Wel maakt het uit hóe je gevoelige dingen bespreekt en vooral hoe je luistert.
Want niet goed luisteren is met 47 procent juist de nummer één aanleiding voor ruzie. Een uitdaging dus. En als je dan goed geluisterd hebt, is het vervolgens zaak om tactvol en met begrip te reageren. En ook dat vraagt aandacht, want de verkeerde dingen zeggen is de nummer twee reden voor ruzie.

 

Geen moordkuil

 

Foto: Gabriel Matula / Unsplash

Zitten dingen je dwars? Praat er dan over. Natuurlijk hoef je niet van elke mug een olifant te maken, maar het opkroppen van terugkerende gevoelens en irritaties is nooit de oplossing. Het gaat niet vanzelf weg en je zult er vroeg of laat iets aan moeten doen.

 

Dubbele pret

 

Luisteren en met begrip reageren komt dus op één. Uit onderzoek blijkt verder dat mensen die hoog scoren op intellectuele nieuwsgierigheid en vriendelijkheid het beste kunnen omgaan met conflicten. Respect voor de mening van een ander en wat flexibiliteit helpen niet alleen je relatie, maar geven ook jezelf meer gevoel van geluk. Dubbele pret dus.

 

Beslommeringen

 

Foto: Toa Heftiba / unsplash

En dan zijn er nog de dagelijkse beslommeringen. Geldzorgen, sex of gebrek er aan, kunnen ook zorgen voor heel wat conflicten. Verder heeft 13% van de stellen spanningen over het ‘afwezig’ zijn van de ander door computers en telefoon. Je kent het wel, die appende ander.

 

Versterken

 

Wel zijn de meeste stellen er van overtuigd dat ruzie maken erbij hoort. Gelukkig maar, want ruzie maken en er samen uitkomen, versterkt juist de band. Je kent elkaar steeds beter en krijgt vertrouwen dat je relatie tegen een stootje kan. Daarbij is goedmaken altijd weer een feestje. Of niet dan?

 

 

 

Geen artikelen meer