Vandaag gaat de film KURSK in première, het verhaal over de onzinkbare onderzeeër die toch zonk. De Russische overheid houdt angstvallig alle buitenlandse hulp af, maar slaagt er zelf niet in de bemanning te redden. Het wordt uiteindelijk een race tegen de klok, maar een race die te laat is ingezet.

Complot theoriën

De onzinkbaar geachte onderzeeër Koersk die zonk. Over de oorzaak doen de wildste verhalen de rondte. Zo zou de Koersk op een oude WW2 mijn zijn gelopen, maar dit spreekt de claim van de Russen tegen dat deze zelfs de impact van een torpedo zou kunnen weerstaan. Een andere theorie luidt dat er iets mis zou zijn gegaan bij het testen van een nieuwe ultra high-speed torpede, genaamd Shvall, maar er is geen bewijs gevonden dat deze aan boord van het schip zou zijn geweest. Er zijn zelfs geruchten dat er een gevecht zou hebben plaatsgevonden tussen de Koersk en een Amerikaanse onderzeeër.

De explosie die de Koersk tot zinken bracht moet in elk geval van een enorme kracht zijn geweest. Zo groot om een onderzeeër die zo groot is als 2 jumbojets, langer dan 2 voetbalvelden en 9 afsluitbare compartimenten herbergt te laten zinken. Hoor ik daar iemand Titanic roepen? De theorie die ook lijkt te worden aangehouden in de film is dat een verouderde torpedo, gevuld met High Test Peroxide (HTP) tot ontploffing kwam. In combinatie met bepaalde metalen ontstond er een reactie waardoor dit veranderde in waterstof en zuurstof. Tegelijk werd het volume ervan 5000 maal groter. Hierdoor ontstond een kettingreactie met de torpedo’s in het ruim, waaronder de op scherp staande nucleaire torpedo’s.

Wachten, wachten, wachten

De Russische overheid hield vanaf het begin alle hulp af en hun rol wordt met name beklemmend in beeld gebracht door de manier waarop de verwanten van de opvarenden volledig in het duister worden gehouden over de situatie van hun geliefden. De rol van ‘de afwachte hopeloze vrouw’ wordt in deze film gelukkig gemeden en een Léa Seydoux heeft een zeer actieve rol, met als hoogtepunt een vurige redevoering. Zij speelt de vrouw van Mikhael, de gezagvoerder op de Koersk, een mooie rol van Matthias Schoenaerts.

Het afwachten speelt een grote rol in deze film, wat tot uitdrukking wordt gebracht vanuit het Engelse oogpunt met Colin Firth. Deze is commandant op een Engelse onderzeeër en biedt ook zijn hulp aan aan de Russische marine. Uiteraard wordt ook deze hulp afgewimpeld.

De film brengt van heel dichtbij de worsteling in beeld tussen het vasthouden aan trots en het opofferen van mensenlevens hiervoor en het accepteren van hulp. Kursk is een ijzersterke film van de hand van Thomas Vinterberg, een van de oprichters van de Dogma95 beweging.

Geen artikelen meer