Even bijkomen van de winter. Een weekje Toscane doet dan wonderen. Uitrusten in een omgeving waar spoed en deadlines geen onderwerpen zijn, verse producten nog smaken zoals vroeger en waar je op elke meter kunt genieten van prachtige landschappen en indrukwekkende historie.

Een minidorpje als appartementencomplex. Relaxen in stilte.

Zonbestemming

 

Toscane is vrij trefzeker als zonbestemming. In het vroege voorjaar wil het er nog wel eens frisjes zijn, maar tijdens ons verblijf stond de thermostaat lekker open. Slechts een keer kwam de lange broek van pas en dat was op de dag van vertrek.

 

Schot in de roos

 

Om ons vrij te kunnen bewegen in la bella Italia hebben we auto gehuurd via Sunny Cars. Op het vliegveld van Pisa is het slechts een kleine moeite om de balie te bereiken waar we de huurauto op kunnen halen. De Express service, bijgeboekt op aanraden van een frequent renter,  bleek een schot in de roos. Bij deze snelservice ligt het verhuurcontract al helemaal ingevuld klaar en ben je dus zo weer weg. Waarmee je je vakantie aanzienlijk verlengd als je je net met de rest van je Boeing 737 richting verhuurbalie begeeft.

 

Sienna.

Minidorpje

 

Wil je Toscane echt ontdekken, dan is eigen vervoer of een huurauto namelijk onontbeerlijk. De mooiste stukken Italië liggen immers niet altijd in de buurt van een station. En dat geldt al helemaal voor ons vakantieverblijf. Residence Borgo il Poggiaccio, uit de Belvilla-collectie, is zonder auto onhaalbare kaart. Het in oude stijl herbouwde minidorpje, dat nu in zijn geheel als vakantiecomplex wordt gebruikt, ligt letterlijk in de middle of knowhere. Wij zijn die eerste dagen zelfs de enige bewoners. Nu weten we weer wat stilte is, vooral ’s nachts. Hoe fijn is het dan dat er af en toe in de verte een hond blaft. Weet je tenminste dat je gehoor nog werkt.

 

Ondergaande zon

 

Overdag genieten van het zwembad en tegen de avond van de eindeloze uitzichten over glooiende hellingen. De ondergaande zon die oranje strijklicht over het landschap legt, de Parmaham die je tong streelt, samen met pesto genovese, lokale kazen en een heerlijke, koele Vernaccia di San Gimignano, afkomstig uit het torenrijke stadje dat je zittend naast het zwembad in de verte kunt zien. Die god, die leeft ook in Toscane.

Rome, Trevifontein.

Delicatessenzaak

 

Een auto is zoals gezegd onontbeerlijk en dan niet alleen voor de ondernomen uitstapjes naar dorpen en steden in de omgeving, zoals Sienna en Florence, maar ook voor een bijna drie uur durende rit naar Rome. Als je toch in Italië bent… Zelfs voor de inkopen kun je niet zonder wielen: de lokale supermarkt, met eten en drinken dat in Nederland alleen in een delicatessenzaak te koop is, kost al een kwartier per auto.

 

Inclusief alles

 

Op zich zweer ik bij de eigen auto. Maar voor een weekje weg is de combinatie vliegen en huren vele malen sneller én comfortabeler dan twee keer veertienhonderd kilometer op de teller zetten. Bovendien kun je met de huidige benzineprijzen niet op en neer rijden voor het geld dat je kwijt bent aan tickets en autohuur. Zorgen maken hoeft ook niet, want de service van Sunny Cars staat op hoog niveau – onze auto was zo goed als nieuw, schoon en comfortabel – en ze leveren all-in huurauto’s: inclusief alle verzekeringen, ongelimiteerd aantal kilometers en eventuele pechservice. Alleen nog tanken. Dat dan weer wel.

 

Openbaar vervoer werkt niet, een huurauto wel.

 

 

Geen artikelen meer