Op zondag 18 februari moesten we afscheid nemen van de Olympische Winterspelen. Van twee weken genieten, van bloedstollende sport en competitie. En veel, heel veel Nederlands succes. Helaas moeten we nu weer vier jaar wachten. Of niet?

 

Paralympics

 

Want wie wil, kan zijn ‘winterspelen-vibe’ nu voeden met de Paralympische winterspelen, waar atleten met een beperking met elkaar de strijd aangaan. Ondanks deze beperkingen zetten deze atleten topprestaties neer waar je alleen maar respect voor kunt hebben.

 

International Weelchair Games

Foto ter illustratie: Audi Nissen / Unsplash

 

De geschiedenis van de Paralympische Spelen begint in 1948. In dat jaar organiseerde Sir Lutwig Guttman in Engeland de International Weelchair Games voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor hoopte hij de kwaliteit van leven van veteranen met rugletsel te verbeteren. In 1960 werden in Rome de eerste officiële zomer Paralympics gehouden en in 1976 volgde in Zweden de eerste winterversie. Een mooie gedachte die bij de Paralympics hoort, is dat er wordt gefocust op wat er voor mensen met een beperking wél mogelijk is. En wie de Paralympics volgt, komt erachter dat er heel veel mogelijk is.

 

Nederlandse atleten

 

Aan deze editie van de Paralympische Spelen doen Nederlandse atleten mee aan twee van de zes sporten: skiën en snowboarden. Biathlon, ijshockey, rolstoelcurling en langlaufen moeten het zonder Oranje stellen. Op dit moment (13 maart) zijn al vier medailles binnengehaald, twee keer goud en twee keer zilver. Eén van de gouden medailles werd gehaald bij het snowboarden, door Bibian Mentel. Bij Mentel werd negen keer kanker geconstateerd, wat onder andere leidde tot een beenamputatie. Dit heeft haar niet tegengehouden om te schitteren op de Paralympics. Vier jaar geleden haalde ze in Sochi ook al een gouden plak. Bij het skiën haalde de 18-jarige zitskiër Jeroen Kampschreur goud. De zilveren medailles waren voor Lisa Bunschoten en Chris Vos bij het snowboarden.

 

Foto ter illustratie: Robson Hatsukami Morgan / Unsplash

Paralympics volgen

 

De Paralympische Spelen staan helaas enigszins in de schaduw van de Olympische Spelen. De NOS zendt de sport niet de hele dag uit en sociale media lopen niet over van berichtgevingen. De prestaties van de paralympische atleten doen echter niet onder voor de prestaties op de Olympische Spelen. De Paralympics volgen is daarom aan te bevelen, wat kan tot en met 18 maart. De NOS zendt samenvattingen uit in het Sportjournaal. Wil je het live volgen, surf dan naar de online versie van onze nationale omroep.

 

Geen artikelen meer