Voor racetoernooien met voertuigen op vier wielen kijken we over het algemeen naar de Formule 1. Maar wat als we naar toernooien met tweewielige rijtuigen willen kijken? Opties zijn bijvoorbeeld de MotoGP of het WK Superbike. Wat zijn de verschillen tussen deze toernooien?

 

MotoGP

 

De BMW S 1000 RR is zo’n straatmotor die in gewijzigde vorm het circuit berijdt. Foto: BMW Motorrad

De MotoGP is het oudste motorsportevenement dat wordt erkend door de wereldwijde federatie van de motorsport (FIM). De MotoGP geldt in de ogen van de meesten ook als belangrijkste racetoernooi voor motoren. De oprichting vond plaats in 1949 en momenteel zijn we toe aan het zeventigste seizoen. Deze editie wordt in negentien landen een Grand Prix gehouden, waaronder Nederland op het TT Circuit Assen. Tot nu toe is alleen de Grand Prix van Qatar verreden, waabij de Italiaan Andrea Dovizioso als winnaar uit de strijd kwam. Hoe verhoudt de MotoGP zich tot de autosport? De MotoGP is eigenlijk het motorequivalent van de Formule 1, waarbij met speciaal ontworpen motoren wordt gereden die niet op de openbare weg bereden kunnen worden.

 

Foto ter illustratie: Joe Neric / Unsplash

WK Superbike

 

Misschien minder hoog op de ladder, maar zeker heel belangrijk, is het WK Superbike. Hierbij worden motoren gebruikt die ook op de weg voorkomen, hoewel de motoren waarmee wordt geracet natuurlijk een hoop aanpassingen hebben gekregen om nog beter te presteren. Het WK Superbike bestaat sinds 1988 en werkt ongeveer hetzelfde als de MotoGP. Het grootste verschil in opzet is dat tijdens het WK Superbike in elk land in één weekend twee races worden gehouden, een op zaterdag en een op zondag. Dit gebeurt in dertien landen, waaronder ook weer Nederland. Dit jaar in het weekend van 21 en 22 april, op hetzelfde circuit als de MotoGP.

 

 

Van der Mark

 

In tegenstelling tot de MotoGP rijdt er bij het WK Superbike dit seizoen een Nederlander mee: Michael van der Mark. De twee seizoenen hiervoor nam hij ook al deel aan het WK. Tot nu zijn er in het WK Superbike vier races gereden, in Australië en Thailand. In Australië eindigde van der Mark op zaterdag als negende en op zondag als zevende. In Thailand kwam hij tijdens de eerste race als zevende over de streep en tijdens de tweede race werd hij tweede. Deze resultaten leiden tot een mooie zesde plaats in het klassement. Er staan nog elf landen, en dus 22 races, op het programma. Dus wie weet wat Van der Mark dit seizoen nog kan brengen. Bijhouden dus, bijvoorbeeld via zijn website of Facebook-pagina.

Michael van der Mark in actie op zijn Yamaha YZF-R1

Geen artikelen meer