Het is weer tijd. De hoogste tijd. Het zonnetje meldt zich met regelmaat, de temperaturen bereiken aangename tweecijferige waarden, tijd dus om de motor uit het vet en de schorsing te halen. Ga echter niet zomaar de weg op. Check je fiets eerst na zijn winterslaap.

 

Poetsen tot je een ons weegt en de handel lekker blinkt.
Foto: Carlos Irineu da Costa / Unsplash

Overwinteren

 

Dit geldt waarschijnlijk voor het merendeel van de motorrijders: een groot deel van de ruim zevenhonderdduizend motoren in ons land overwintert immers in de stalling of onder een doek. Niet altijd komt zo’n fiets er dan even ongeschonden uit. Een flinke poetsbeurt is één, maar een grondige check mag eigenlijk niet ontbreken. Eén en één is overigens twee, want poets je je hobby met geduld en aandacht, dan vallen eventuele verroeste delen, poreuze kabels of ander euvel als snel op.

 

 

Checken

 

Daarmee ben je er nog lang niet:

 

  • Hebben de banden voldoende profiel? Wettelijk is 1 mm voldoende, maar als je jezelf lief hebt dan is 2 tot 3 mm toch echt wel het minimum. Vooral bij pittige regenbuien, zoals die ook in ons land steeds vaker voorkomen, wil je dat je waterafvoer optimaal functioneert.
  • Vervang banden als ze te oud zijn. Dit om bijvoorbeeld klapbanden of gripverlies te voorkomen. Als je barstjes en scheuren ziet of als het rubber hard is, en zeker na tien jaar, is vervanging van belang. Hoe oud een band is zie je aan de viercijferige code op de wang achter het woordje DOT. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek, de twee andere voor het jaar.
  • Peil je olie, breng je banden op spanning, check de remmen en verlichting.
  • Check je helmvizier op krassen en vervang dit zonodig.
  • Is je motorkleding nog in orde en waterdicht?
  • Heeft de motor recent een onderhoudsbeurt gehad?

 

Goed onderhoud is belangrijk.
Foto: Aaron Huber / Unsplash

Expert

 

Ben je ergens onzeker over, rij dan liever even naar de expert. Op de motor ben je immers kwetsbaar, dus is het zaak om alles helemaal in orde te hebben voordat je gaat rijden. Vind je zo’n bezoekje niet nodig, rij dan eerst een paar rondjes in de buurt. Mocht er dan toch iets niet in orde zijn, hoef je niet ver te duwen.

 

Opzoeken

 

Zorg voor goede kleding. Dit kan beter.
Foto: Asdrubal Luna / Unsplash

Alles okay? Dan staat niks je meer in de weg om de dijkweggetjes, heuvels en bochten van Nederland op te zoeken.

Geen artikelen meer