Een kerstdiner met de familie is voor veel mensen een vaste waarde (of verplicht nummertje). En het blijft vaak niet bij één etentje, want ook de schoonfamilie wil graag van je aandacht snoepen. Gelukkig bestaat er wijn.

 

Foto: Rawpixel.com / Unsplash

Sommelier

 

Het zijn juist feestdagen zoals de kerstdagen waarop wijn een hoofdrol speelt. Een biertje bij je eten is dan ineens een beetje ‘bourgeois’, dus ga je voor een exclusief wijntje. Maar de meesten van ons doen maar wat. We zijn tenslotte niet allemaal sommelier.

 

Foto: John Murzaku / Unsplash

Zuchtend

 

Je ziet de kerstinkopers soms nu al voor het wijnschap staan om alvast een paar flessen in te slaan om voor te proeven. Zuchtend, omdat ze geen idee hebben waar ze moeten beginnen en de tijd te kort is om alles te proeven. Volgend jaar maar iets eerder beginnen, hoor je ze denken.

 

Geit

 

Omdat slimme marketingmensen de kerst ondertussen tot exclusief feestje hebben omgebouwd, is er misschien ook bij jou thuis  besloten dat de wijn dit jaar iets meer mag kosten dan dat de wekelijkse lading ‘slobberwijn’ kost. Dus vooruit met de geit: je gaat een eurootje of zeven, acht per fles uitgeven. Het is tenslotte maar een keer per jaar kerst.

 

Toevallig

 

Nou kan ik uit eigen veldonderzoek melden (en daar mag je het gerust mee oneens zijn) dat vier of tien euro per fles meestal niet de wereld in smaak uitmaakt, tenzij je toevallig tegen iets heel bijzonders aanloopt. Of weet te vinden. Sla in dat geval vooral een paar dozen tegelijkertijd in.

 

Bruno Martins / Unsplash

Vier à vijf euro

 

Mijn inziens kun je het beter bij vier à vijf euro houden en een beetje goed zoeken. En dat hoef je niet zelf te doen, daar komen handige hulpjes bij om de hoek kijken. Zoals de app Vivino. Scan het etiket en de app vertelt je er veel over. Soms zelfs heel veel. Wat je er het beste bij kunt eten, waar de wijn vandaan komt, hoe deze scoort en, misschien nog wel het mooist, beoordelingen door andere wijndrinkers. Niet altijd even deskundig, maar je hebt er wel iets aan.

 

Het mannetje

 

Want niet alleen zet je met Vivino en soortgelijke apps een mooie fles wijn op tafel, maar je leert er ook nog iets over. Waarna je je kennis meteen mooi kunt spuien tijdens een familiediner. Ben je meteen het mannetje. Proost!

 

 

Geen artikelen meer