De menukaarten zijn weer geschud en de messen geslepen. Het jaarlijkse ‘make-it-or-brake-it’ moment in de Nederlandse horeca, de uitreiking van Michelinsterren, heeft zijn sporen achtergelaten: koks zijn blij of koks huilen hard. Soms zelf heel hard.

Foto: Elle Hughes / Unsplash

Zuintuiglijk

 

Nederland telt vanaf vandaag drie driesterren restaurants: Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen gaat met de eer strijken als nieuwe nummero drie en deelt zijn sterrenpositie met de opnieuw met drie sterren beoordeelde restaurants De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Tussen de 110 en 200 euro ben je hier al het mannetje met een menuutje. Per persoon wel te verstaan. Zonder wijn. Maar laten we eerlijk zijn: je eet niet alleen, voor dit geld krijg je er een zintuiglijke ervaring bij. Van het huis.

 

Omhoog koken

 

Aan de onderkant van de nieuwe Michelin-lijst prijken maar liefst zes nieuwe 1-ster restaurants, waarmee het totaal in deze categorie uitkomt op 85 zaken, aldus kokswereld.nl. Deze site weet eveneens te melden dat het aantal zaken met 2-sterren gedaald is van 19 naar 17, omdat twee restaurants, Bord’Eau in Amsterdam en Da Vinci in Maasbracht, een ster moesten inleveren en dit jaar met 1 ster verder moeten cuisineren. In Den Haag, Hardenberg en Wageningen zijn een paar chefs te vinden die een nóg mindere dag gehad hebben. HanTing Cuisine, De Bokkepruik en O Mundo (respectievelijk), moeten opnieuw hun weg naar boven koken.

 

Foto: Michelin

Rubber en koken

 

Een Michelinster zegt overigens niks over de rubberachtige taaiheid van het vlees. De connectie tussen een bandenfabrikant en de culinaire wereld – op het eerste oog een bizarre relatie – is begin 1900 ontstaan. Michelin wilde autorijders toentertijd middels een gids tips meegeven voor onderweg. Met adressen van garages, tankstations en restaurants en hotels om even te pauzeren of om een nachtje rust te nemen. Ziedaar de kiem. Later werden de restaurants beoordeeld op kwaliteit en werd de lat steeds hoger gelegd. Et voilà: de honger naar Michelinsterren als beloning voor hoogwaardig koken was geboren.

 

Route to food

 

Wil je weten waar je een sterrenrestaurant kunt vinden, in Nederland of daarbuiten? Check dan deze Michelin-site met allerlei info over prijzen en achtergronden en linkjes naar de website van het betreffende restaurant. Je kunt zelfs zoeken op aantal sterren, Bib Gourmands (kwaliteit onder 37 euro), menu’s onder de 20 euro etc. En laat je meteen een snelle route voorschotelen middels de routeplanner. Bon appetit!

Foto: Samuel Zeller / Unsplash

 

Geen artikelen meer