Deze zomer moeten we ons beperken tot het aanmoedigen van de Belgen. Althans, dat is een optie. Na het missen van het EK in 2016 schitteren we dit jaar opnieuw door afwezigheid, nu op het WK. Kan Oranje deze trend keren? Vanavond treedt het ‘vernieuwde’ elftal voor het eerst op. Fingers crossed’.

 

Toekomst

 

Foto: Fachry-Zella Devandra / Unsplash

Dat we beneden de maat hebben gespeeld, heeft misschien te maken met gedemotiveerde spelers, een slechte organisatie binnen de KNVB of verkeerde keuzes wat betreft bondscoaches. Dit behoort nu hopelijk allemaal tot het verleden. Laten we ons daarom focussen op de toekomst. Tuurlijk, het is vervelend om (straks) terug te kijken op twee grote toernooien zonder Oranje, maar het is nu belangrijker het EK van 2020 te halen.

 

Bondscoach

 

Dat begint met de bondscoach. Een standvastig persoon die met de borst vooruit de nieuwe fase van Oranje inluidt. Die niet bang is om spelers die ook maar het kleinste greintje ongemotiveerdheid vertonen te vertellen dat ze mogen vertrekken. Zo’n persoon was in mijn ogen Louis van Gaal. Spelers deden gewoon wat hij ze vertelde te doen. Met Van Gaal aan het roer zijn we vier jaar geleden dan ook derde van de wereld geworden.

 

Koeman

 

Onze kersverse bondscoach, Ronald Koeman, lijkt mij zo’n zelfde persoonlijkheid. Ik heb er vertrouwen in dat Koeman de juiste autoriteit uitstraalt en hierdoor het enthousiasme bij de spelers aanwakkert. Zo zei hij zelf al dat hij ervoor gaat zorgen dat de spelers er trots op zijn dat ze voor Oranje spelen. Zodra spelers laten zien dat in hun ogen interlands eigenlijk niet meer dan een verplichting zijn, worden ze bedankt voor hun diensten.

 

Goed CV

 

Foto: Edoardo Busti / Unsplash

Ook belangrijk: Koeman heeft behalve zijn uitstraling een goed CV. Hij heeft een hoop ervaring als het gaat om topvoetbal: zelf is hij onder andere voetballer geweest bij Feyenoord en Barcelona. Als trainer heeft hij ervaring bij bijvoorbeeld PSV, Barcelona en in de Engelse Premier League. Naast het aanpakken van ongemotiveerde spelers voert Koeman nog meer belangrijke veranderingen door. Zo kunnen de media vanaf nu niet meer met de spelers spreken wanneer deze zich melden voor de interlandperiode, waar dat eerst wel altijd het geval was. Rust is belangrijk.

 

Elftal

 

Vanavond en maandag oefent het Nederlands elftal respectievelijk tegen Engeland en Portugal. Koeman zegt deze wedstrijden te benutten om te bepalen welke spelers hij in de toekomst wil selecteren. Als hij hier uit is, is Koeman van plan een elftal te creëren dat de komende tijd in stand wordt gehouden. Bij vorige bondscoaches zag je nog wel eens dat tijdens de kwalificatie de opstellingen sterk wijzigden.

 

Kwalificatie

 

Dat vaste elftal zal dan vervolgens gaan strijden voor het voornaamste doel: kwalificatie voor het EK van 2020. Volgens Koeman mag dat vanzelfsprekend met mooi voetbal. Belangrijker is echter dat het doel behaald wordt, ongeacht de manier waarop. Kwalificeren kan overigens voor de Europese teams vanaf komend WK op twee manieren: in het najaar van 2018 wordt eerst gestreden in de nieuwe Nations League. Mocht kwalificatie via die route niet lukken, is er nog altijd het oude vertrouwde kwalificatietoernooi. Op welke manier dan ook, ik heb er vertrouwen in dat dit mede dankzij Koeman gaat lukken.

Foto: Andy Hall / Unsplash

Geen artikelen meer