Auto privé leasen? Telefoon met abonnement aanschaffen? Persoonlijke lening tegen gunstige rente afsluiten? Kopen op krediet bij een postorderbedrijf? Het kan allemaal en vaak ook nog tegelijkertijd. Om te voorkomen dat je tegen je financiële plafond aanbeukt, worden al die leningen bij het BKR geregistreerd. BKR?

foto: maryna yazbeck / unsplash

Bijna iedereen

 

BKR, je komt het overal tegen waar het gaat over leningen en maar weinig Nederlanders hebben er nog nooit van gehoord. Terecht, want volgens het Bureau Krediet Registratie, een stichting die – op wettelijke basis – kredieten registreert, zegt zelf dat bijna elke Nederlander in hun administratie voorkomt. Zolang dit geen negatieve registratie is, bijvoorbeeld omdat je leningen niet kunt terugbetalen of betalingsachterstanden hebt, is dit echter geen probleem.

 

Basisgedachte

 

Basisgedachte achter de registratie is het voorkomen van persoonlijke schuldsituaties. Door alle leningen bij het BKR te melden, kunnen kredietverstrekkers zien wat iemand al heeft geleend. Als dit laatste een bepaalde verhouding met je inkomen overschrijdt, kan het zijn dat een nieuw krediet niet doorgaat of dat het maximale bedrag lager uitvalt.

foto: niels steeman / unsplash

Apen en mouwen

 

Bovenstaande klinkt naar persoonlijke leningen en hypotheken, maar het gaat veel verder. En juist daar zit voor velen nog steeds de verrassing, die spreekwoordelijke aap die uit de mouw komt. Want let op: iedereen met een creditcard of een bankrekening waarop rood staan mogelijk is, is bij het BKR in de boeken terug te vinden. Ook al sta je niet rood of gebruik je je creditcard nooit: het feit dát je mogelijk meer kunt uitgeven dan dat je eigenlijk hebt, is voldoende voor een registratie. Creditcard wegdoen en de bank bellen om het ‘rood staan’ te schrappen, helpt om een registratie te voorkomen of op te heffen.

 

Wehkamps

 

Maar dan zijn er nog de hypotheken, de persoonlijke leningen en vooral de ‘kopen op afbetaling’-situaties bij bijvoorbeeld de Wehkamps van deze wereld. Mag je bij een postorderbedrijf in termijnen betalen, dan wordt dit eveneens gezien als een lening. Net zoals, en dat is redelijk nieuw en mogelijk onbekend terrein voor velen, een telefoonabonnement nemen waarbij een ‘gratis’ telefoon van meer dan 250 euro wordt geleverd. Ook dit is een lening en derhalve BKR-waardig. Of de hype die privé-lease heet: een nieuwe auto ‘leasen’ voor een paar honderd euro per maand, inclusief onderhoud, reparatie, verzekering etc. Yep. BKR.

foto: annette fischer / unsplash

Voorkomen

 

Dit is allemaal op zich niet erg en het goede ervan is dat het veelal voorkomt dat mensen in de financiële problemen komen. Maar wil je een huis kopen of een andere lening afsluiten voor belangrijke zaken, dan levert dit een fikse beperking op van het maximale hypotheek- of leenbedrag. Zoals gezegd omdat er rekening wordt gehouden met inkomen en vaste lasten en wat er dan nog over blijft om van te leven.

 

Zelf uitzoeken?

 

Er zijn gelukkig ook zaken die buiten BKR-bereik blijven, bijvoorbeeld een hypotheek waarop geen betalingsachterstand bestaat. Net zoals leningen bij familie, huurachterstanden, studieschulden (via DUO, niet zelf geregeld via de bank want dan is het natuurlijk weer een lening) en betalingsachterstanden bij energieleveranciers of providers van mobiele telefonie. Hier zul je dus zelf rekening mee moeten houden, om de uitgaven niet te hoop op te laten lopen. Wil je weten of je geregistreerd staat bij het BKR, kijk dan op de website van de stichting, www.bkr.nl.

foto: fabian blank / unsplash

Geen artikelen meer