Kunst. De een vindt iets mooi, de ander afschuwelijk. Portret van Rembrandt, wolkenlucht van Potter of kleurrijke vlakken van Mondriaan. Wie bepaalt wat mooi is? Of nog beter: wie bepaalt wat kunst waard is? Vanavond worden antwoorden gezocht in een boeiende documentaire op NPO2 om 22.55 uur.
Kiezen
Vooral moderne kunst krijgt het nogal eens voor zijn kiezen. Aan de hand van het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III (1966-67) van Barnett Newman, gaat kunstenaar en regisseur Barbara Visser op zoek naar een paar antwoorden die de mensen bezig houden. Waarom is een groot rood vlak met een blauwe en een gele streep miljoenen waard?
Bang
Extra bijzonder is dat dit kunstwerk, een van de vier uit een serie, in 1989 zwaar werd beschadigd in het Stedelijk Museum Amsterdam waar het tot de collectie behoort. Blijkbaar was de dader er wél bang voor, dus alleen dat is al een vraag waard. Waarom komt iemand tot zijn daad naar aanleiding van wat kleurencombinaties. En hangt nu eigenlijk het origineel of een kopie aan de muur? En maakt dat iets uit, zou dan nog een vraag kunnen zijn.
Origineel
Nog meer aandacht verdient echter de vraag: is een schilderij überhaupt nog origineel (en dus net zoveel waard) als er een ingrijpende restauratie uitgevoerd moet worden? Barbara Visser vertelt aan de hand van de geschiedenis van het beroemde doek een verhaal dat in feite laat zien wat volgens haar kunst is: “een projectievlak waarop we onze eigen stemmingen, ideeën, dromen en frustraties projecteren. Ik kan geen beter werk bedenken dan dit grote, bijna monochrome schilderij, om dat projectievlak te vertegenwoordigen”, aldus Visser.
Trailer
Aan de hand van de kunstenaar, de kunsthater, de media en de museumdirecteur en de bewogen geschiedenis van het schilderij, worden antwoorden op bijzondere vragen gesteld. De moeite van het kijken waard, ook al heb je niks of niet veel met kunst. Nog niet overtuigd: misschien helpt onderstaande trailer je dan.