Heb jij nog wel eens een goed gesprek met iemand anders? Waarschijnlijk niet, want ruim de helft van de Nederlanders vindt dat we tegenwoordig minder goede gesprekken voeren. Zestig procent van hen wijdt dit aan afleidingen zoals smartphone en social media. Leg neer dus, die telefoon. En luister.
Zorgwekkend
Dat luisteren is overigens eveneens een probleem: tachtig procent van de Nederlanders geeft toe er niet altijd helemaal bij te zijn tijdens een gesprek. En dat is best zorgwekkend omdat er nogal wat behoefte aan goede gesprekken bestaat, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van luisterlijn Sensoor. Deze organisatie is dag en nacht bereikbaar voor mensen die ergens mee zitten en dit niet kunnen of willen delen met de mensen in hun omgeving.
Spoedcursus
In 2017 kreeg de organisatie maar liefst 450 duizend oproepen, waarvan er uiteindelijk maar 276 duizend beantwoord konden worden door de 1.200 vrijwilligers. Een beetje hulp door de rest van Nederland, gewoon door oprecht te luisteren naar iemand, is dus meer dan welkom. Sensoor heeft hiervoor zelfs een ‘spoedcursus luisteren’ online gezet waarmee je je luisterskills kunt verbeteren.
Tien procent
Het aantal telefoontjes is in een jaar tijd met zo’n tien procent toegenomen. Volgens Sensoor ligt dit aan de opgelopen wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook de toenemende eenzaamheid onder jongeren en ouderen is een belangrijke reden voor de stijging. De meeste behoefte bestaat aan gesprekken over gezondheid (84 procent), zorgen om geliefden (82 procent), relaties (78 procent), werk (67 procent) en rouw of verlies (63 procent).
Luisterend oor
Onderwerpen waarmee mee allemaal te maken hebben of ooit een keer zullen krijgen. Omdat je het zelf vast een prettig idee vindt om voor zulke gesprekken een luisterend oor te vinden, is het goed om ook zelf een luisterend oor te bieden wanneer dat nodig is. Hoe je dat het beste kunt doen, vind je uit via de spoedcursus luisteren op www.nederlandgeefgehoor.nl. Aan de hand van een aantal vragen weet je of je een goede gesprekspartner bent. Of wordt, met nog een paar tips op zak die je aan het eind van de test krijgt.
Wildvreemde
Heb weer aandacht voor elkaar, help je naasten – of zelfs een wildvreemde – door weer eens ouderwets een gesprek met elkaar aan te gaan in plaats van met je mobiel te pielen in openbare ruimtes. Niet alleen help je iemand mogelijk op die manier, het kan nog verdomd gezellig en leerzaam zijn ook, die interesse in je medemens. Probeer maar eens.