Onder de titel #StirCreativity brengt Bombay Sapphire voor het tweede jaar de werelden van bartending en kunst bij elkaar. Dit jaar zijn kunstenares Corriette Schoenaerts en bartender Julien Bayuni (Vesper Bar) samengebracht om in het Machinegebouw hun visie op dit merk en de natuur te vertalen naar een beleving. Die kan jij bezoeken tot en met zaterdag 22 juni.

Canvas is een initiatief van Bombay Sapphire dat vorig jaar is gelanceerd. Bombay Sapphire heeft zich altijd verbonden aan kunst en kunstenaars, maar dit is nooit zo duidelijk naar voren gekomen. Daarom werd het hoog tijd voor een concept dat de link tussen de twee crafts laat zien. Dat werd ‘Canvas’: een open canvas dat eindeloze mogelijkheden biedt, op het niveau van zowel cocktails als kunst, vebonden onder de noemer StirCreativity.

Waar vorig jaar drie artiesten (Julian Bayuni, Arjan Boeve en Selwyn Senatori) samen werden gebracht om kunst en cocktails te creëren, is dit jaar voor een echte samensmelting van de twee crafts gekozen. Een waar kunst- en cocktailparadijs, waar de cocktails de kunst ondersteunen en vica versa.

Wat heeft jullie geïnspireerd voor jouw werk bij CANVAS 2019?
“Ik ben Bombay Sapphire heel erg dankbaar dat ze me zoveel vrijheid gunde, daardoor kon ik ook een heel open plan bedenken.” Aldus Corriette Schoenaerts. “Voor Canvas 2019 wilde ik een plek creëren waar je als bezoeker geprikkeld wordt, maar waar het ook prettig toeven is. Een gastvrije plek, waar je met je vrienden kan hangen onder het genot van een cocktail. Ik besloot dat het een plek moest worden waar de toeschouwer letterlijk ondergedompeld wordt in Bombay Sapphire Gin. Vanuit deze gedachte kwam ik op het idee om een abstracte onderwaterwereld (onder-“gin”-wereld) te creëren, waar je je op de bodem van de Bombay Sapphire fles kan wanen. Ook al maakt het uiteindelijk niet uit of je je dan op de bodem van de fles of de bodem van de zee bevindt. Het ene moment is het het een, het ander moment het andere.

De vele tinten blauw gaven me een mooi aanknopingspunt. Ik wilde spelen met het gevoel van oneindigheid dat je hebt als je kopje onder bent. Onder water stap je even uit ruimte en tijd; je bent helemaal op jezelf en toch ook heel erg onderdeel van je omgeving.”

Bayuni voegt toe: “Met Canvas op het Westergas terrein was mijn eerste ingeving om iets te creëren dat je een echt gevoel van plaats en tijd geeft. Het Westergasterrein blijft zich voortdurend inspannen om een groen en duurzaam park te worden en daarom ben ik op zoek gegaan naar een concept dat hun groene reputatie zou benadrukken en verder uitbouwen.  Na de afgelopen 3 jaar kennis te hebben gemaakt met de mechanica en innovatie die gepaard ging met het ontwerpen van een duurzame bar-operatie, wilde ik een zero-waste-drinkconcept ontwikkelen voor Canvas.
Thematisch kwamen we al brainstormend tot een aantal ideeën waarbij we uiteindelijk de meeste inspiratie putten uit de ‘Blue Planet’-reeks van David Attenborough. Zoontwikkelden we een interactieve drankervaring met betrekking tot de wereldberoemde blauwe identiteit van Bombay Sapphire in een aantal concepten met een blauwe oceaanthema. De verschillende nautisch geïnspireerde installaties zullen boodschappen overbrengen en de verbeeldingskracht van mensen voeden, waardoor je herinnerd wordt aan de schoonheid van onze blauwe planeet.
Fundamenteel wilde iets interactief, tot nadenken stemmend, gedenkwaardig en leuk maken.”

Waarom denken jullie dat Bombay Sapphire gin en kunst zo goed samen gaan?
Corriette: “Cocktails drinken gaat over gevoel, smaak en finesse. Het prikkelt zintuigen die in de kunst vaak worden overgeslagen, smaak en geur. Samen wordt het een rijkere en completere ervaring.”

Julian: “Het leven van een kunstenaar wordt bepaald door het werk dat hij of zij produceert. Kunst is daarom een middel tot zelfexpressie dat het verhaal vertelt van de reis van de maker. Hetzelfde kan gezegd worden over cocktails waar de maker in staat is om zijn of haar inspiratie en passie over te brengen en hun verhaal te delen. Dit manifesteert zich in een drankervaring die alle 5 de zintuigen kan stimuleren.

Verder kijken dan het glas om een meeslepende drankervaring te creëren, denk ik dat er op dit moment de meeste ruimte is voor creativiteit. Het is één ding om een heerlijk drankje te maken, maar om een volledige audio- en visuele omgeving te creëren in relatie tot dat drankje, kun je echt contact maken en onvergetelijke ervaringen opdoen.”

Julian Bayuni en Corriette Schoenaerts hebben deze ‘blauwe’ puzzel waanzinnig gekraakt. Vanaf de start van het Machinegebouw baan je je door een flow die je meeneemt in het grote avontuur van Canvas. Je moet je wel even aanmelden om dit spektakel te bezoeken op www.stircreativityamsterdam.nl.

Geen artikelen meer