Je koopt een navigatieapparaat om 1. de weg niet kwijt te raken, 2. zo snel mogelijk van A naar B te rijden of 3. een korte omweg te vinden in het geval van file of wegblokkade. Tenzij je motor rijdt en je voor de TomTom Rider 550 kiest: dan gaat het ook om motorpret.

Gemakkelijk te vinden: mooie bochten

Spannend

 

Oh ja? Ja! Selecteer ‘Spannende Route’ en laat het aan de supersnelle processor over om je een route voor te schotelen op basis van jouw keuze van een begin- en eindpunt. Laat vervolgens weten hoe ‘bochtig’ en/of ‘heuvelachtig’ je het graag hebt en klik op ‘Rijden maar’. Hoe goed ik mijn eigen omgeving ook ken, ik werd toch verrast door weggetjes die ik eerder nooit ben tegengekomen.

 

Verslavend

 

Deze functie werkt bijna verslavend, hoewel er natuurlijk veel meer systemen zijn die een soortgelijke optie hebben. Deze gaat voor mijn gevoel echter net dat stapje verder en kiest soms zelfs voor zandpaden. Als je het niet aandurft of je hebt er de motor niet voor, dan sla je die voorstellen gewoon af, waarna het systeem een ander stukje pretweg voor je uitzoekt.

 

Werkzaamheden

 

Zelfgemaakte routes, bijvoorbeeld met de MyRoute-app of de bijbehorende TomTom MyDrive app, verwerkt de Rider eveneens naar behoren. Mooie plekjes zijn zo gevonden (zie foto bovenaan dit artikel). En mocht je planning even niet helemaal in orde zijn – je kunt tenslotte achter je huiskamertafel tijdens het uitzetten natuurlijk niet zien of er ergens werkzaamheden zijn – dan loodst de TomTom je feilloos om het obstakel heen en brengt je snel weer naar je eigen route.

 

Headset?

 

Vanzelfsprekend is de TomTom Rider 550 ook een ‘gewoon’ navigatieapparaat. Gekoppeld aan je telefoon, via Bluetooth, krijg je altijd de actuele verkeersberichten te zien en berekent het systeem indien nodig bij drukte een snellere weg. Bovendien kan het scherm doorgeven dat er telefoon is of wat er nu weer op je Whatsapp binnenkomt. Twee functies die kunnen afleiden en bovendien het mooiste van motorrijden – onbereikbaar zijn in een totale online wereld – geweld aandoen. Maar goed, sommige mensen willen nu eenmaal altijd bereikbaar zijn. Via een headset is zelfs bellen mogelijk, evenals spraakbediening van het systeem. Dat laatste is dan wel weer handig en veilig, want je kunt je handen aan het stuur houden.

Wifi

 

Nog zo’n pre van de Rider 550: koppel je hem thuis aan je eigen wifi-netwerk, dan zorgt hij zelf razendsnel voor kaart- en systeemupdates, waardoor je altijd onderweg bent met de nieuwste kaarten, inclusief waarschuwingen voor flitsers. For life, nota bene. Pas overigens op met die flitser-optie: in veel Europese landen is dit verboden en is uitvinken niet voldoende. Je leverancier weet in zo’n geval hoe je de flitsoptie volledig verwijdert.

 

Pret

 

De korte test heeft de waarde van de TomTom bewezen. De Rider 550 is een prettig, eenvoudig te bedienen apparaat, accuraat, waterdicht, altijd up-to-date en voorzien van een zelfs bij invallend zonlicht goed af te lezen display. De adviesprijs van net geen vierhonderd euro is niet mals, maar je krijgt er echt een hoop pret voor terug. Als je alle uren moet rekenen die je anders voor een plezierritje kwijt bent, is de TomTom eigenlijk zo terugverdiend.

 

Info

 

Kijk voor meer informatie op de TomTom-pagina van de Rider 550.

Geen artikelen meer