Wil je een nieuwe smartphone (duur) én een nieuw huis (nog duurder), om maar eens een random combinatie te noemen, dan moet je oppassen: een telefoon met abonnement kan negatieve invloed hebben op je maximale hypotheekbedrag. Telefoonbouwer Wiko biedt uitkomst.

Lening

 

Gratis bestaat niet. De ‘gratis’ telefoon bij een nieuw abonnement is dat dan ook niet. In feite betaal je die telefoon af via je maandbedrag. Dit is immers hoger dan wanneer je je nieuwe abo zónder smartphone neemt. De overheid ziet dit daarom als een lening en heeft bepaald dat wanneer de ‘gratis’ foon een waarde heeft van € 250 euro of meer, dit aangemeld moet worden als lening bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). En hoe meer leningen je hier in je dossier hebt staan, hoe minder je daarna nog kunt lenen, zelfs voor een nieuwe hypotheek.

 

Gaat hard

 

En dat gaat hard: geldverstrekker Hypotheekvisie rekende ooit uit dat een stel dat 65 mille per jaar verdient en twee abo’s heeft van € 20 per maand, al snel maar liefst € 10.000 minder kan lenen. Een substantieel verschil. Als er kinderen in het spel zijn die ook een telefoon met abonnement hebben, loopt de schade nog hoger op.

 

Zelf kopen

 

De oplossing is simpel: neem een abonnement en koop zelf de telefoon. Of zorg dat die telefoon niet duurder is dan € 250 euro. Nou ja, simpel. Een beetje goede smartphone loopt al snel in de papieren, met de iPhone X als absoluut hoogtepunt met prijzen boven de duizend euro. En alternatieven zijn schaars.

 

Hogere regionen

 

Een goede optie is Wiko. De Franse telefoonbouwer heeft net drie nieuwe modellen gepresenteerd die de concurrentie met duurdere merken aankunnen. Prijzen? Tussen de 179 en 269 euro, dus goed te doen. En om de specificaties hoef je het niet te laten: de drie VIEW-modellen kunnen meedraaien met de hogere regionen, bijvoorbeeld als het gaat om (processor)snelheid en fotografie. De selfiecamera van de VIEW (€ 179 voor 16 GB, € 199 voor 32 GB) en VIEW XL (32 GB, € 229) is zelfs krachtiger dan de hoofdcamera (16 mp tegen 13 mp, zelfs 52 mp is mogelijk). HDR, filters, PRO-modus, time lapse en een flink scherm (bijna 6 inch) maken de Wiko’s compleet.

 

Lichtgevoelig

 

De VIEW Prime (64 GB, € 299) gaat nog verder: twee selfiecamera’s (20 mp en 8 mp voor 120 graden groothoekbeeld) en een hoofdcamera met 16 mp (64 mp mogelijk) en een zeer lichtgevoelige f/2.0 lens. Het is slechts een klein deel van zijn kunnen. Alles noemen voert te ver, maar gelukkig heeft Wiko daar een site voor: http://nl.wikomobile.com/. Winkel ze en alvast gefeliciteerd met het nieuwe huis!

 

 

Geen artikelen meer