De foto’s in de stapel fotoboeken die je in de loop van je nog analoge leven hebt verzameld, worden er niet beter op. Wil je ze voor de eeuwigheid bewaren, dan hebben wij een tip: doe het met Google Fotoscan. Gaat snel, is best grappig om te doen en het blijkt nog handig ook.

 

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Cloud

 

Fotoscan is een app op je mobiel waarmee je razendsnel foto’s maakt van je analoge beelderfenis, waarna je ze opslaat in Google Foto’s (Android) of de filmrol (Apple). Doorsluizen naar je online Google Foto-account is natuurlijk helemaal handig en veilig. Zelfs als je je telefoon verliest of wanneer deze er de brui aan geeft, blijven je foto’s veilig in de cloud hangen. Google Foto’s is standaard te vinden op Android en beschikbaar voor Apple in de App Store.

 

Uitleg

 

Hoe het werkt wordt bij de start prima uitgelegd: iedereen kan hiermee de was doen. Misschien dat je even moet opletten met reflecties, van lampen of ramen, maar zelfs hiermee weet het programma meestal wel raad: schitteringen worden verwijderd. Haal foto’s wel uit een plastic mapje of achter glas vandaan. Is niet echt nodig, maar het levert een beter resultaat op. Net zoals foto’s plat leggen en de camera er recht boven houden. Dat voorkomt vervorming van perspectief.

 

Afdrukken

 

Foto: Dariusz Sankowski / Unsplash

Het eindresultaat is te bewerken, mocht dit nodig zijn. Omdat de app de foto’s in hoge resolutie opslaat – door heel snel meerdere opnamen achter elkaar te maken van de gescande foto en deze samen te voegen – zijn de plaatjes goed genoeg om ook weer af te drukken. Nu heb je natuurlijk net een afdruk gescand, dus waarom zou je? Nou, bijvoorbeeld omdat de originele foto aan het ‘vergaan’ is en je deze vervolgens digitaal oplapt. Of omdat je hem op een wat groter formaat wil afdrukken.

 

Gezichtsherkenning

 

Grappige bijkomstigheid is dat Google het zoeken naar foto’s heel eenvoudig maakt: zoek je een plaatje van je kat of van jezelf op de fiets, dan vindt het systeem ze zo voor je. Niet altijd even feilloos, maar toch. Log je in op je Google-account op desk- of laptop, dan kun je zelfs op basis van gezichtsherkenning zoeken. Vanzelfsprekend is delen via de bekende kanalen eveneens kinderspel.

 

Foto: Joanna Kosinska / Unsplash

Oefenen

 

Wil je je dierbare papieren foto’s voor eeuwig en altijd (als de cloud het houdt) bewaren, dan is Google Fotoscan een handige en slimme app. Check App Store en Play Store voor – respectievelijk – de Apple en Android-versies. De reviews van gebruikers zijn goed, hier en daar wordt wel aangeraden eerst even te oefen voor je echt aan de slag gaat. Point taken!

 

 

Geen artikelen meer