Het was weer een prachtige editie van de winterspelen voor Nederland. Van de veertien schaatsevenementen, shorttrack uitgezonderd, stond er op twee keer na minstens één Nederlander op het podium, goed voor een prettige vijfde plek op de officiële medaillespiegel.

 

Nieuwe generatie staat klaar

Foto: Charles Deluvio / Unsplash

 

Deze editie had het allemaal. In totaal zijn er bij het schaatsen zestien medailles verdiend en bij het shorttrack nog eens vier. Waaronder de verwachte gouden plakken voor Ireen Wüst en Sven Kramer, maar ook prachtig goud voor de nog zo jonge Esmee Visser en Suzanne Schulting, waarmee de volgende generatie op overtuigende manier laat zien klaar te staan om de huidige kampioenen op te volgen. Precies op het moment dat sommige grootheden laten doorschemeren dat ze inderdaad overwegen een eind te willen breien aan hun carrières.

 

Vijfde plek

 

Zoals al gezegd zijn we op de vijfde plek op de officiële medaillespiegel geëindigd, achter Noorwegen, Duitsland, Canada en de VS. Deze vier landen hebben weliswaar meer medailles gewonnen dan Nederland, maar is dat wel het hele verhaal? Het is namelijk een beetje krom als je weet dat bijvoorbeeld de VS ruwweg negentien keer zoveel inwoners heeft dan Nederland: ongeveer 323 miljoen inwoners tegenover zo’n 17 miljoen Nederlanders. Ook Canada en Duitsland zijn natuurlijk vele malen groter dan Nederland. Okay: lijstaanvoerder Noorwegen heeft nóg minder inwoners dan Nederland, maar heeft bergen, ruimte en veel en lange sneeuw- en ijsperiodes en komt alleen al hierdoor in veel meer disciplines uit.

 

Foto: Filip Mroz / Unsplash

Alternatieve medaillespiegel

 

Daar zou iets aan gedaan kunnen worden door simpelweg het aantal inwoners te delen door het aantal medailles. Dan krijg je een heel ander beeld. Maar willen we dat? Want wat blijkt: dan heeft Liechtenstein het best gepresteerd. Er is namelijk maar één Liechtensteiner die een medaille heeft veroverd. Maar omdat het landje slechts 38 duizend inwoners heeft – ter vergelijking: in IJsselstein wonen zo’n 34 duizend mensen – heeft Liechtenstein het minste aantal inwoners per medaille. Als we de spiegel op deze manier bekijken, staat Nederland op de zesde plek. Het is dus beter als we de officiële medaillespiegel gebruiken. Hoewel…

 

Nederland toch bovenaan

 

Er is namelijk nóg een manier om de medaillespiegel te vormen. Je kunt ook kijken naar het aantal deelnemende sporters per medaille. En dan staan we bovenaan. We hebben namelijk met 33 deelnemers twintig medailles behaald. Noorwegen heeft dan misschien wel 39 medailles gehaald, maar wel met 108 deelnemers. Zo kunnen wij het ook vanzelfsprekend. Met andere woorden: we staan gewoon bovenaan en daarom zijn wij van Hommeage in elk geval apetrots op onze sporters.

 

Geen artikelen meer