Skiën is een dure hobby. Niet alleen voor de skipas, ook het kopen of huren van skigereedschap kost geld, net zoals de reis naar een skigebied, het onderkomen en de après-ski. Maar wat betaal je nu eigenlijk per kilometer piste?

 

Melkzuur

Foto: Mark Litjens

Alpineresorts, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een online verhuurder van ski- en snowboardmateriaal en bemiddelaar van skischolen, heeft eens gekeken wat je nu eigenlijk kwijt bent per kilometer piste. En dan kom je op bijzondere prijzen uit. Zo blijkt een van de duurste skipassen (€ 347) in Val Thorens te koop te zijn. Maar daar word je wel getrakteerd op een enorm skigebied: 607 km piste trekken het melkzuur uit je spieren. Ergo: een kilometer strekkende sneeuw kost hier dus maar 57 cent.

 

Gedeeld derde

 

In het Oostenrijkse Westendorf is dit 94 cent (pas € 268, 284 km piste), Saalbach (ook Oostenrijk, pas € 277,50, 270 km piste) en het Zwitserse Zermatt (€ 368,31, 363 km piste) delen de derde plek met € 1,02 de kilometer.

Foto: Mark Litjens

Vijf euro

 

Waarmee maar gezegd is dat een skipas niet altijd even duur is als dat het lijkt. Maar voor bijvoorbeeld Val Thorens moet je wel een fanatiek skiër zijn: doe je alleen die blauwe piste voor de deur, dan is het natuurlijk een prijzig pasje. Dan kun je beter naar het Duitse Winterberg afreizen, nota bene slechts zo’n 300 km van Utrecht. Dat scheelt in de reiskosten en een pas kost er maar € 135. Adder onder het gras: er is

Foto: Mark Litjens

maar 27 km piste, dus betaal je € 5 per kilometer en is daarmee de duurste plek, op deze manier bekeken. Maar let wel: je kunt letterlijk van elke kilometer genieten.

 

Indicatie

Overigens hecht de onderzoekende partij er aan om te vermelden dat de genoemde prijzen betrekking hebben op skipassen voor 7 dagen, gechecked in de periode 20 november 2017 en 27 november 2017. Het kan zijn dat de prijzen ondertussen weer anders liggen. Maar het geeft een leuke indicatie.

Geen artikelen meer