In het jachtige leven van de moderne mens is een rustmoment altijd welkom. Even uitblazen, de boel de boel laten, het nu over je heen laten komen. Zo’n rustmoment vind je vanaf morgen in de bioscoop: Lucky neemt je anderhalf uur mee in zijn dagelijkse routine. En dat geeft je ontspanning, ontroering, humor en verbazing.

200 films

Lucky wordt gespeeld door Harry Dean Stanton. Met meer dan 200 films op zijn naam, de eerste daterend uit 1956, was Stanton een acteur van formaat. Was, want hij overleed vlak na de opnames van Lucky op 91-jarige leeftijd. Dat zijn einde nadert, speelt overigens een rol in zijn laatste grote film. Lucky woont in een typisch, wild-west-achtig woestijnsdorpje in Arizona en volgt een strak dagelijks ritueel, te beginnen met het opsteken van een sigaret.

 

Bloody Mary

 

In zijn witte ondergoed voert hij met zijn magere lichaam vervolgens wat gymnastiekoefeningen uit, hijst zich in zijn spijkerbroek en cowboylaarzen, drinkt melk en koffie, zet zijn cowboyhoed op en verlaat zijn huis om een kruiswoordpuzzel te maken in de plaatselijke diner. Van daaruit even wat boodschappen doen en terug naar huis om in zijn ondergoed wat spelshows te kijken. Het eind van de dag wordt gevierd met een Bloody Mary naar in het plaatselijke café. Daarna begint op een Groundhog Day-achtige manier de volgende dag weer.

 

Scherp

 

In de diner en het café is Lucky scherp van geest en probeert hij af en toe wat levensvragen aan het publiek kwijt te raken – ‘realism is a thing’ – en wil hij het liefst binnen een sigaret opsteken. Wat steevast wordt tegengehouden door de eigenaren van de respectievelijke uitspanningen, waarbij zij hem ook manen tot stoppen. Iets wat Lucky compleet negeert.

 

David Lynch

 

In de diner ontmoet hij onder andere dorpsgenoot Howard, een rol van David Lynch. Bijzonder, want Lynch is eigenlijk regisseur en acteert zelden. We kennen hem onder andere van Twin Peaks, de mystieke serie waarin Stanton ook speelde. In Lucky is Lynch zijn 100-jarige landschildpad Roosevelt kwijt. Net zoals over het leven, worden ook over de schilpad existentiële gesprekken gevoerd. Immers, waar anders moet je het over hebben in een dorp waarin verder helemaal niks gebeurt.

 

Dokter

 

Op een gegeven ogenblik valt Lucky om en gaat hij naar de dorpsdokter. Die kan niks anders dan constateren dan dat er niks mis is met de gezondheid van Lucky. Ondanks alle sigaretten die er in zijn leven doorheen zijn gegaan. “Een wetenschappelijk raadsel. …. Stoppen met roken zal jou eerder slecht doen dan goed. Jij bent de enige tegen wie ik dit zeg”, aldus de huisarts – overigens een rol van Ed Begley Jr die eerder al een bekende arts speelde: dokter Victor Ehrlich in de ziekenhuisserie St. Elsewhere. En Lucky rookt vrolijk door.

 

Alles gaat door

 

Het zegt veel over de film. Alles gaat gewoon door, terwijl iedereen – en vooral Lucky – zich bewust is van de eindigheid van het leven. Deze voelbare spanning leidt er toe dat er veel mooie en ontroerende momenten in de film zitten, bijvoorbeeld wanneer hij ineens een lied aanheft, en dat je kunt lachen om een scherpe dialoog of een ‘ondeugende’ en tegendraadse Lucky. En de traagheid van zijn bestaan brengt ook rust naar de kijker. Ontspanning, schitterend spel en mooie beelden. Lucky is een juweel dat niet verborgen mag blijven. Kijken dus.

 

Cast

 

Lucky draait vanaf 8 maart in verschillende theaters door het hele land. Het is een film van John Carroll Lynch, met Harry Dean Stanton, Ron Livingston, Ed Begley Jr, Tom Skerritt, Barry Shabaka Henley, James Darren, Beth Grant, Yvonne Huff Lee, Hugo Armstrong en David Lynch.

 

Geen artikelen meer