Als ’s-Hertogenbosch-based­ onderneming moet je natuurlijk wel een beetje op de hoogte blijven van wat er allemaal in je stad gebeurt. Doen we ook. Zo is Hommeage nu eenmaal. Dus als er een nieuwe bioscoop opent en dit wordt gevierd met een eveneens nieuwe film, inclusief sterrencast, staan wij natuurlijk op de rode loper.

Magistraal

 

In ’s-Hertogenbosch opende de achtste bioscoop in Nederland met de naam Kinepolis. Een magistraal mooi en strak gebouw, met in totaal zeven zalen. Goed voor ruim duizend stoelen. Die overigens, zo bleek tijdens een test, ruim van opzet zijn en lekker zitten. Zelfs om een film van 2 uur en 40 minuten te verorberen. Maar daarover zo meteen meer. In totaal bezit de Belgische onderneming nu 18 bioscopen in Nederland (deels onder een andere naam). Wereldwijd heeft Kinepolis 96 bioscopen in portefeuille.

 

Rode loper

 

Geen kleine speler dus in de bioscoopmarkt. Vandaar dat de landelijke bioscooppremière van de on-Nederlandse Nederlandse spektakelfilm Redbad het openingsfeestje een extra boost gaf. Een flink deel van de sterrencast van deze film liep over de Bossche rode loper: Redbad-vertolker Gijs Naber en zijn filmvrouw Loes Haverkort, medeacteurs Derek de Lint, Renée Soutendijk, Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Teun Kuilboer, Martijn Fischer en Aus Greidanus en regiseur Roel Reiné. Om at random maar eens een paar aanwezigen te noemen. Check de rode-loper-foto’s hieronder voor een indruk. Tekst gaat daarna verder.

Renée Soutendijk

Regisseur Roel Reiné

Derek de Lint en Aus Greidanus sr.

Egbert-Jan Weeber

Loes Haverkort

Match

 

De premièrelocatie vormt overigens een perfecte match met Redbad: deze film is een van de eerste Nederlandse films die in het zogenaamde Dolby Atmos is opgenomen en Kinepolis ’s-Hertogenbosch heeft hiervoor de juiste afspeelinstallatie in huis: 64 speakers die elk los van elkaar aangestuurd kunnen worden. Tijdens Redbad vliegen de pijlen je om de oren en hoor je ondertussen achter je een schedel gekliefd worden. Prettig. Qua geluidsbeleving dan. Daar komt bij dat de laserprojectie een haarscherp beeld geeft. Zo haarscherp dat we de baardharen van Redbad en zijn maten kunnen natellen.

 

Koning

 

En het werkt. De verfilming van de legende van de strijd tussen de heidense koning der Friezen en de christelijke Franken spat van het scherm. Niet in de laatste plaats door de indringende close-ups, de werkelijk schitterende locaties, de werking van het licht, de massale gevechtsscènes, het overweldigende geluid en natuurlijk de sterrencast, inclusief Breaking Bad-acteur Jonathan Banks. Je word letterlijk ondergedompeld in het leven rond 700 na Christus.

Breaking Bad acteur Jonathan Banks in actie

Achtduizend

 

Twee uur en veertig minuten leef je mee met de nogal aanwezige Franken, die de heidense Friezen het christendom willen opleggen. Waarvan die natuurlijk niet zijn gediend. Het verhaal is nooit echt beschreven en heet daarom een legende. Maar dat houdt Reiné (ook de man achter de film Michiel de Ruyter) niet tegen om er een geweldig spektakel van te maken, met meer dan achtduizend figuranten. Nog een geuraspect er bij en je bent echt 1300 jaar terug in de tijd. Hoewel het er niet fris geroken zal hebben.

 

Unicum

 

Bombastisch? Langdradig? Over de top? Of juist een pareltje? Dat mag je van Hommeage zelf uitmaken. Het is in elk geval qua cameravoering, kostuums, locaties en grootsheid een unicum in de Nederlandse filmgeschiedenis. Alleen dit gegeven is al een bezoekje aan de bioscoop waard. Houd je van spektakel en bijvoorbeeld Game of Thrones-achtige settings, dan verkeer je met Redbad c.s. in goed gezelschap. Een waarschuwing: na het zien van Redbad ben je een beetje bang van Loes Haverkort. Zij vecht er op los, slacht Zweden en Franken al voor het ontbijt af en dat met een passie die dankzij de laserprojectie en de Atmos Dolby levensecht lijkt. Dé rol van het jaar. Nu al.

Trailer

 

Vanaf morgen (28 juni) in de bioscoop, ook bij jou in de buurt. Een voorproefje vind je hieronder.

Geen artikelen meer