De Olympische Spelen zijn een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met sporten die je eerder misschien nog niet (goed) kende. Neem bijvoorbeeld handbal: toen in 2016 in Brazilië de Nederlandse handbaldames goed presteerden en op de vierde plaats eindigde, namen de kijkcijfers toe en leerde de kijker handbal waarderen.

 

Brazilië

 

Foto ter illustratie: Patrick Schneider / Unsplash

Ik moet bekennen dat ik vóór de spelen van 2016 nooit eerder een handbalwedstrijd had gezien, maar sinds die bewuste Spelen  heb ik echter zo’n beetje elke internationale wedstrijd van onze handbalsters gezien. Twee poules van zes, waarbij de eerste vier door gaan. Dat was de opzet van de spelen van 2016. De dames gingen net op het randje als vierde door en moesten in de kwartfinale gelijk tegen de nummer één van de andere poule, Brazilië. Brazilië was sterk favoriet, toch won Nederland. Vervolgens werd in de kwartfinale op één punt verloren van Frankrijk, waarna de wedstrijd om het brons helaas van Noorwegen werd verloren. Net geen medaille dus, maar wel een heel sterk toernooi gespeeld.

 

Foto ter illustratie: Annie Tsung / Pexels

Kwalificatie

 

Sindsdien is er meer belangstelling voor de sport in Nederland. Twee jaar geleden werd Nederland tweede op het EK in Zweden. Op het WK in Duitsland vorig jaar werd brons behaald. Op dit moment wordt er gespeeld voor kwalificatie voor het EK van komende zomer. In een poule met Hongarije, Wit-Rusland en Kosovo gaan de eerste twee rechtstreeks naar het EK. Afgelopen weekend speelde Nederland thuis tegen Hongarije, waar helaas met een punt verschil werd verloren. Toch was er ook een positief punt te benoemen.

 

Record

 

Deze wedstrijd werd namelijk door maar liefst zes duizend toeschouwers bezocht. Nog nooit eerder waren er zoveel fans bij een handbalwedstrijd in Nederland. Keepster Tess Wester zegt in gesprek met NU.nl dat ze kippenvel kreeg bij het volkslied dat door zesduidend fans werd meegezongen. Als het aan de bond en het team ligt, blijft het niet hierbij. Er wordt zelf al gesproken over Ziggodome en Ahoy. Ziggodome is bijvoorbeeld goed voor  17 duizend toeschouwers.

 

Deze zomer goud?

 

Foto ter illustratie: Tomas Andreopoulos / Pexels

Dat gaat waarschijnlijk nog even duren, maar het is natuurlijk fantastisch voor de sport dat het record wat betreft toeschouwersaantal zo goed als elk jaar weer wordt verbroken. Overigens lijken de dames zich te gaan kwalificeren voor het EK dit jaar, ondanks het verlies tegen Hongarije. Dat geeft zo’n boost, dat ze wellicht deze zomer in Frankrijk voor de eerste keer goud gaan halen op een eindtoernooi.

 

 

Geen artikelen meer