Half oktober 2017. In plaats van gure herfst ineens weer tropische temperaturen. Zit je dus lekker te zweten boven de al ingekochte wortelstamp. Dan denkt je toch met weemoed terug aan het vakantie-eten in Italië. Morgen daarom Eataly op de dis.

‘Eataly – Eigentijds Italiaans koken’ is een prachtig boek met 300 moderne recepten uit Italië. Het beeldmateriaal in het 550 pagina’s tellende kookboek laat niet alleen het water uit je mond lopen, ook brengt het je terug naar de met plasticfolie bedekte wankele tafeltjes op Italiaanse pleintjes, terwijl je de mama in de keuken bevelen hoort geven.

Net zoals het klinken van glazen vol zongerijpte rosé. En we hebben het niet alleen over zomer: er staan genoeg wintervaste recepten in het boek, mocht je de spruitjes met te hard gebakken kaantjes zat zijn.

 

Indruk maken

Leef je uit op lichte Italiaanse gerechten, vol verse ingrediënten. Heldere kookinstructies, nuttige tips en – niet onbelangrijk – goede wijnadviezen begeleiden de receptuur. Evenals een geïllustreerde lijst met uitleg over ingrediënten. Niet alleen handig voor jezelf, ook fijn om indruk mee te maken op je tafelgenoten. Die dan overigens al onder de indruk zijn door je exquise wijnkeuze.

 

Eataly, uit de keuken van het gelijknamige Italiaanse culinaire walhalla (met vestigingen wereldwijd, in 2018 ook in ons land), wordt uitgegeven door uitgeverij Unieboek I Het Spectrum en is te koop in de (online) boekhandel. Bij bijvoorbeeld bol.com voor 45 euro.

Recept

Wie van koken houdt en een zwak heeft voor de Italiaanse keuken, is met Eataly het mannetje. En omdat we graag boter bij de vis doen, volgt hier één van de recepten: dat van de Pancetta-kip-worstrolletjes (foto bovenin)

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 g kipfilet, in 4 dunne plakken
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 200 g worst of saucijs (je kunt elke soort worst gebruiken die je graag wilt, maar bij voorkeur zonder kruiden of andere smaakmakers)
  • 12 dunne plakjes pancetta of bacon
  • 2 courgettes, in de lengte in dunne plakken
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 200 ml witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 3 salieblaadjes
  • zout en peper
  • seizoenssalade, voor erbij
Aan de slag
  • Leg de plakken kipfilet op het werkblad en maak ze voorzichtig plat met een deegroller.
  • Breng de plakken op smaak met zout en peper en bestrooi ze met de helft van de tijm.
  • Snijd de worst in plakjes van ongeveer dezelfde dikte als de plakken kip.
  • Leg de plakjes pancetta of bacon in groepjes van drie die elkaar overlappen op het werkblad.
  • Leg de plakken courgette op de pancetta, gevolgd door plakken kip, en eindig met een plakje worst. Rol de pancetta op zodat de vulling wordt ingesloten en zet het rolletje vast met een cocktailprikker.
  • Verhit de olie in een koekenpan, voeg de vleesrolletjes toe en bak ze 15 minuten op middelhoog vuur, of tot ze rondom bruin zijn.
  • Giet de wijn erbij, voeg het hele knoflookteentje, de salie en resterende tijm toe en leg een deksel op de pan. Stoof alles nog eens 15 minuten, of tot het gaar is; controleer de inhoud van de pan af en toe en voeg zo nodig een beetje water toe. Serveer de vleesrolletjes met een seizoenssalade.

 

Tot slot nog een Eataly-tip: voor een lichtere versie van dit verrukkelijke gerecht kun je de pancetta of bacon vervangen door plakjes magere ham; voeg wat champignons toe die je eerst even in een andere pan hebt gebakken in een beetje olie met 1 teentje knoflook en wat fijngehakte bladpeterselie.

 

CREDITS: Food beelden uit ‘Eataly’ Food door Editore/Piermichele Borraccia, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.

 

 

Geen artikelen meer