Alle achttien teams mogen zich nog vijf keer opmaken voor een eredivisiewedstrijd. Hoe staat het ervoor en wie zijn er in de race voor het kampioensschap, degradatie en Europees voetbal? De meeste ogen zijn gericht op wie er kampioen wordt. Maar voor de fans van bijvoorbeeld Twente gaat het er toch voornamelijk om welke clubs uiteindelijk degraderen of juist niet.

 

Foto: Sam Wermut / Unsplash

Schaal

 

PSV heeft op dit moment de beste papieren om kampioen te worden. Maar liefst zeven punten voor op de nummer twee Ajax. Dat betekent dat PSV sowieso drie van de laatste vijf wedstrijden zou moeten verliezen, willen de Amsterdammers nog kampioen worden. Waar nog bij komt dat Ajax dan  alle vijf de wedstrijden moet winnen. Wat helemaal interessant is, is dat na de komende speelronde PSV en Ajax tegenover elkaar staan in Eindhoven: wint PSV komend in Alkmaar van AZ, dan kan PSV de schaal dus in eigen huis bemachtigen. Nota bene tegen de nummer twee, Ajax.

 

De kelder

 

Dan naar de kelder van de Eredivisie. Hoe werkt het ook alweer? Het team dat als achttiende eindigt, en daarmee de onderste plek bezet, kan zich definitief gaan voorbereiden op de Jupiler League (Eerste Divisie). De nummer een van de Jupiler League bewandelt de route precies andersom. De nummers twee tot en met negen van de Jupiler League gaan tegen elkaar spelen, waar twee winnaars uitkomen. Deze twee teams gaan met de nummers zestien en zeventien van de Eredivisie uitvechten wie komend seizoen op het hoogste niveau mag voetballen.

 

Doelsaldo

 

Foto: Wuilmar Matias Morales / Unsplash

Momenteel staat Twente helemaal onderaan. Net een punt daar boven komen we Sparta tegen, gevolgd door Roda met twee punten meer op de zestiende plaats Roda. Nog eens twee punten hoger staat NAC in de zogenaamde ‘veilige’ zone: vanaf de vijftiende plek en hoger mag je in elk geval blijven hangen in de Eredivisie. De spanning ontstaat hier met name omdat Twente, Sparta en Roda alle drie ongeveer even zware tegenstanders op het komende programma hebben staan. Twente heeft echter het beste doelsaldo, namelijk -20 tegenover -29 en -31 van respectievelijk Roda en Sparta. Het lijkt er dus op dat de spanning op dit moment vooral in de staart zit.

 

Europa

 

Als laatste nog de strijd om Europees voetbal. De nummers één en twee, waarschijnlijk PSV en Ajax, zullen in tegenstelling tot voorgaande seizoenen beiden voorrondes moeten spelen om in de Champions League uit te komen. Voorheen ging de nummer één sowieso de Champions League in. De nummer drie gaat voorrondes spelen voor de Europa League. Tot slot spelen de nummers vier tot en met zeven tegen elkaar om nóg een plekje in de voorrondes te bemachtigen. Hier zit echter een klein addertje onder het (voetbal)gras: Feyenoord en AZ spelen nog om de KNVB-beker en de winnaar hiervan speelt ook Europees. De uitslag van de bekerfinale en de uiteindelijke posities van beide teams op de ranglijst heeft invloed op de verdeling van de Europese tickets. Hierover later meer.

Geen artikelen meer