Je eigen eten klaar maken, wil in onze contreien zeggen: geen pakjes en zakjes en je groente zelf snijden. De echte avonturier gaat hiervoor zelfs naar de markt. Maar wil je een keer echt zelf voor je eten zorgen? Met de nadruk op écht? Dan hebben wij een mooie tip voor je. In Toscane. Kan het mooier? Ja!

Diepgeworteld

 

Midden in de natuur, op de top van een van de ontelbare glooiende heuvels en strak op de grens van Lazio en Toscane, ligt Podere Tina, een luxueuze boerderij met een Nederlandse eigenaar, maar diepgeworteld in de Italiaanse cultuur. Dit is de plek waar je gaat koken, hoewel je hier het hele jaar door vanzelfsprekend ook terecht kunt om even heerlijk tot rust te komen en te genieten van wat Italië op cultureel en voedingsgebied in huis heeft.

Pauline Blankenberg aan het werk in Toscane.

Cuisine

 

Wil je echter leren hoe je je eigen maaltijd klaar maakt en dit in de meest letterlijke zin van het woord, dan ben je daar in Trevinano ook aan het juiste adres. Dit jaar kun je in mei, juni, september, oktober en november met een groep vrienden (of familie) inschrijven voor een kookworkshop zonder weerga, onder leiding van kookexpert Pauline Blankenberg. Zij verruilt haar Cuisine in het Nederlandse Hemmen dan voor de Podere in Italië.

 

Wereldberoemd

 

Niet alleen leert Pauline je hoe je een gerecht op hoog niveau bereidt, ze neemt je samen met Podere-eigenaar Henri bijvoorbeeld ook mee naar wereldberoemde Toscaanse wijn- en olijfboeren in Montalcino en Montepulciano. Om uit het vat te proeven. Hoe het programma er precies uitziet, is afhankelijk van de eigen wensen en de samenstelling van de groep (minimaal zeven, maximaal 12 mensen), maar dat je bijzondere dingen gaat koken en proeven, dat staat in elk geval vast.

 

Konijn

En dan het eerder aangestipte ‘echt zelf voor je eten zorgen’. Voor de een schuurt dit, voor de ander is het misschien wel een heimelijk verlangen. Want wil je net dat stapje verder gaan in deze kookworkshop, dan ga je dan niet naar de slager voor het vlees, maar op pad met de jachtopziener om zelf een konijn, haas, hert, everzwijn of ander klein wild te regelen voor de avondmaaltijd van die dag. Verser bestaat er niet in de wereld en Pauline leert je hoe je je lapje vlees uiteindelijk op het vuur of in de oven krijgt.

 

Oranje

 

En dan, na het eten, met een goed glas wijn genieten op het terras van de Podere, uitkijkend over het Toscaanse landschap, terwijl de zon in een oranje gloed ten onder gaat. La vita è bella!

 

Volterra

 

Wil je liever bijvoorbeeld alleen of met z’n tweetjes op kookcursus, dan ben je bij Pauline ook op het goede adres, maar dan net weer niet bij Podere Tina. Van 22 – 25 oktober of van 26 – 29 oktober kun je in een oud dokterhuis nabij het Toscaanse Volterra terecht voor een vierdaagse kookcursus. Hier wordt niet zelf gejaagd, maar wel heel veel uitstapjes gemaakt naar producenten van goed en vers eten en drinken. De boodschappen componeer je ’s avonds onder leiding van Pauline tot een maaltijd die je niet licht zult vergeten. Ook al omdat je de receptuur meekrijgt, net zoals alle kennis die je nodig hebt om het te bereiden.

Meer weten?

 

Meer informatie over beide kookreizen vind je op de website van Pauline’s Cuisine.

 

 

Geen artikelen meer