Jarenlang was vet de grote boosdoener. Met vernieuwde kennis over voeding weten we inmiddels dat suiker schadelijker is voor de gezondheid dan de meeste vetten. En dus speelt de voedingsindustrie hier weer handig op in. Etiketten met NU 20% minder vet zijn veranderd in NU 0% suiker! En weer denken we een gezonde keuze te maken.

 

Toegevoegd

 

Maar is dat wel zo? De Europese consumentenorganisatie BEUC pleit voor EU-wetgeving waarmee een einde wordt gemaakt aan misleidende teksten. Want misleiding kan het zijn. Neem de uitspraak op een bekende ontbijtkoek: Zero % suiker toegevoegd. Het etiket met de voedingswaarde laat zien dat er per voorgesneden plak nog altijd 1,8 gram suiker in zit. De misleiding zit in het feit dat Zero er moet koeienletters op staat en dat je toch even goed tot je moet laten doordringen wat er nu werkelijk staat. Het woordje ‘toegevoegd’ is niet alleen klein, maar alleen met wat kennis van voeding weet je dat er dan toch suiker in kan zitten.

 

Volkoren

 

Ook begint zo langzamerhand door te dringen dat de volkorenvariant van brood en pasta een betere keuze is. Bij zowel de consument als de industrie. Een pak Cruesli heeft bijvoorbeeld de tekst: minder suiker en 95 procent volkorengranen. Inderdaad blijkt dat de granen in het product bijna allemaal volkoren zijn, maar dat granen maar iets meer dan de helft van de ingrediënten vormen. Verder zit er in: glucosestroop (suiker), zonnebloemolie, suiker, oligofructose (suiker), etc. Minder gezond dus.

 

Suiker

 

En wat is minder suiker? Minder dan wat? We zoeken verder op het pak, waar het inderdaad wordt uitgelegd. Het is dertig procent minder dan het gemiddelde suikergehalte van andere krokante muesli’s. Maar nog steeds 6,9 gram per portie. En dat is pas de ochtend. Terwijl de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker per dag 25 gram is (Wereldgezondheidsorganisatie).

 

Tegenstrijdig

 

Voor de gemiddelde consument is het een oerwoud van tegenstrijdige informatie. En inderdaad zou het goed zijn als er minder misleiding zou zijn. Want hoe vaak ik mensen in mijn praktijk hoor zeggen dat ze bijna geen suikers eten? En hoe vaak dan bij nader inzien blijkt dat ze wel vier tot vijf keer zoveel nemen als ze dachten! Het overkomt bijna iedereen.

 

 

Vuistregel

 

Tot nu toe is de enige oplossing dat je goed leert om etiketten te lezen. Zowel de voedingswaardetabel als de ingrediënten. Heb je daar geen zin in? Hanteer dan de vuistregel: geen pakjes en geen zakjes en kook zoals je oma dat gedaan zou hebben!

 

Corine van Donkersgoed is voedingsdeskundige en NLP-coach. 

Wil je meer advies, kijk dan op www.defitpraktijk.nl

 

Geen artikelen meer