Hoewel exacte cijfers ontbreken – de mens praat er immers niet graag over – zingt het op internet rond dat zo’n kwart van de volwassenen regelmatig snurkt. Overgewicht en drankgebruik stimuleren het fenomeen, waardoor het cijfer alleen nog maar hoger uitvalt. Maar wat doe je er tegen?

 

Oefeningen?

 

Oordopjes kopen voor je partner? Niet meer kamperen? Vriendenweekends skippen (tenzij het allemaal snurkers zijn)? Operatie? Alles op alles stellen om af te vallen? Niet meer drinken? Of dagelijks een paar oefeningen uitvoeren?

 

Handzaam

 

Lijkt dat laatste je iets, dan ben je mogelijk geholpen met het boekwerkje ‘Stop met snurken’ van KNO-arts Mike Dilkes. Dertig jaar ervaring heeft de arts op zijn cv staan, tijd voor een handzaam boekje om zijn woord te verspreiden onder de snurkers. Of de partners daarvan, mocht de snurker in casu geen lezer zijn. Heb je iets om het over te hebben tijdens het eten.

 

Helder

 

Het boekje is vrij snel uit te lezen. Met name omdat het maar zo’n 75 kleine pagina’s telt, maar ook omdat het interessante achtergrondinfo bevat, op een heldere manier geschreven. Het leest heerlijk weg en je valt er niet bij in slaap. Geeft je partner de gelegenheid om alvast een voorsprongetje in de nachtrust te nemen.

 

foto: stephen oliver / unsplash

Doen

 

Kleine hoofdstukjes als ‘snurken veroudert de huid’, ‘van snurken kom je aan’, verhandelingen over de medische risico’s (slaapapneu, erectieproblemen) én de sociale problematiek (apart slapen, slaapgebrek) maken dat je tegen het einde van het boek echt iets aan je probleem wil gaan doen.

 

Zelfhulp

 

Et voilà. Daar komt de kennis en ervaring van Dilkes in beeld en eigenlijk datgene waarom het boek draait. Dat weet de KNO-arts ook, want hij begint zijn zelfhulpgedeelte met een warm ‘van harte welkom’ aan de lezers die pas bij hoofdstuk acht (oefeningen) beginnen met lezen. Ken je pappenheimers!

 

Spanning

 

Wat volgt is een reeks aan oefeningen die er op zijn gericht om tong, het zachte deel van het gehemelte en het onderste deel van de keelholte iets meer ‘spanning’ te geven, sterker te maken. Dit deel ‘flappert’ en veroorzaakt veel gesnurk. In totaal biedt Dilkes negen uitgebreide oefeningen aan en één alles-in-een-pakket voor de mensen die niet de tijd kunnen of willen nemen voor de losstaande oefeningen. Je voelt je wel een beetje idioot tijdens de oefeningen, dus een beetje privacy tijdens de training is aan te raden.

 

foto: elizabeth lies / unsplash

Truste

 

Of het werkt? Dat moet ieder voor zich uitmaken, maar het is in elk geval mogelijk een eerste station voor wie iets aan zijn snurken wil gaan doen. Voor het geld hoef je het niet te laten, want bij de meeste (internet)boekhandels mag het al voor 12,50 euro mee. Een e-boek is zelfs al voor acht euro voorhanden. Welterusten.

Stop met snurken – Mike Dilkes en Alex Adams – ISBN 9789000360277 – unieboekspectrum.nl

 

 

 

 

Geen artikelen meer