‘Rij naar een camping, laat je kinderen uit de auto, geef ze een kwartiertje de tijd voor een inspectie en je weet of je je vakantiebestemming hebt gevonden’. Citaat van een vader met drie puberkinderen. ‘Als je kinderen het naar hun zin hebben, heb jij het ook naar je zin.’

 

De schrik van vrijwel elk kind…. foto: christopher jolly / unsplash

Campingtype?

 

Een waarheid als een koe en een waarheid die duidelijk op ervaring is gestoeld. Waar je vroeger de spelletjes in de auto gooide, met de schepjes en de snoepzakken, zul je op een gegeven moment met meer over de brug moeten komen om je pubers koest te houden. Hoe en wat is natuurlijk sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Wil je uitrusten of juist samen iets doen? Ben je een campingtype of zit je liever in een hotel? En natuurlijk speelt je vakantiebudget mee.

 

Wifi

 

Overbodig te zeggen dat er op de plaats van bestemming wifi moet zijn. Alleen al voor het contact met vrienden op snap en insta. En leeftijdgenoten. Hoe goed de relatie met je kind ook is, je bent nu eenmaal van een andere generatie. Misschien heb je het geluk meerdere kinderen te hebben die het goed met elkaar kunnen vinden, dan is dat mooi meegenomen. Ga anders ergens naar toe waar je tiener aansluiting kan vinden met leeftijdsgenoten. Is je kind niet zo makkelijk in het leggen van contact? Wellicht is het dan een idee om een vriend of vriendin mee te nemen.

 

foto: dan gold / unsplash

Alternatieven

 

Mijn ervaring met pubers is dat een leuke vakantie vaak in het doen zit. Na een vakantie op een camping waar het net niet leuk was, de verveling toe sloeg en het weer ook nog eens tegen zat, hebben we kamperen voor eens en voor altijd gedag gezegd. Zoekend naar alternatieven is één ding duidelijk: begin op tijd en neem de tijd! Want er is van alles mogelijk, als je goed zoekt.

 

Azië

 

Binnen Europa kun je vaak heel goedkoop vliegen, maar misschien is investeren in een vliegticket naar bijvoorbeeld Azië ook een optie. Je compenseert deze kosten voor een groot deel met het goedkopere verblijf daar. Google op jongerenreizen en je weet wat voor hun aantrekkelijk is, want zelf komen ze vaak niet verder dan ‘euh’ als antwoord op de vraag wat ze zelf willen. Het is overigens vrij eenvoudig om dit soort reizen zelfstandig te maken. Met internet, bookingsites en tripadvisor kun je gemakkelijk je eigen reis uitpluizen.

 

foto: sebastien gabriel / unsplash

Stedentrips

 

Wil je toch dichter bij huis blijven, dan heeft Europa vanzelfspreken veel te bieden. Maak een trip naar Berlijn of Praag. Steden zijn voor jongeren vaak aantrekkelijk. Er gebeurt wat en ze kunnen ook deels zonder jou op pad. En jij zonder hun natuurlijk, soms ook wel even prettig, toch?

 

Enthousiasme

 

Maar het belangrijkste voor een succesvolle vakantie is dat er voor iedereen wat leuks in zit. Betrek je kind daarom bij de plannen, of je nu naar de Italiaanse kust gaat of een fietstocht gaat maken in Spanje. Als ze al bij voorbaat geen sprankje enthousiasme laten zien, doe het jezelf dan niet aan.

 

Corine van Donkersgoed is voedingsdeskundige en NLP-coach.

Wil je meer advies, kijk dan op www.defitpraktijk.nl

Geen artikelen meer