Emotie en Italië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Emozione is tot pure kunst verheven. Je ziet het in de gebaren, je proeft het in het eten, je ziet het in het design en je voelt het in het verkeer. De liefde voor auto’s is groot, rijden doe je met je hart. Deed. Tijden veranderen.

 

Adviesborden

 

Het land dat zoveel moois heeft voortgebracht – en nog altijd brengt – heeft afscheid genomen van een van haar typische karaktertrekken: autorijden tot kunst verheffen. Verkeersborden die slechts dienen als advies, hoe rood de rand er omheen ook is, verkeerslichten die niet meer of minder zijn dan permanente kerstverlichting. Rijden in Italië was het rechts van de sterkste, of van de brutaalste in het geval je je moet meten met een auto van hetzelfde kaliber.

 

Autonoom

 

Het is heerlijk om in dit land te rijden. Een land waar je nog echt zelf in het zadel zit. Een land waar je wordt uitgelachen als je het hebt over rijassistentiesystemen. Rijden dat doe je zelf, niet je computer. Een land waar rijden nog echt rijden is en de toekomst van autonoom vervoer nog ver weg lijkt. Een land waar je elke vezel in je lichaam moet aanspreken om mee te kunnen in het verkeer.

 

Vergeven

 

 

Lees bovenstaande nogmaals, maar dan in de verleden tijd. Het land is namelijk op autosnelwegen en vrijwel elke buitenweg vergeven van de flitskasten, van ontelbare borden dat er een ‘controllo elettronico della velocità’ aan zit te komen – al dan niet opgevolgd door een daadwerkelijke controle – of snelheidsbeperkingen van 50 of 60 km/u op rechte wegen of mild bochtige trajecten. Wat is hier aan de hand? Zijn de ongevallen de pan uitgerezen? Is emotie ongewenst?

 

Soep

Gelukkig blijft Italië Italië en kom je er na een dagje wennen aan de nieuwe werkelijkheid achter dat de inwoners de soep zelf niet zo heet eten als deze wordt opgediend. Rij je inderdaad zestig op een buitenweg, dan word je continu ingehaald. Zit je langs de weg, zie de ene snelheidsovertreder de andere inhalen. Met een vette sound. Maar op de snelweg wordt de maximum snelheid behoorlijk in acht genomen. De toon is gezet en langzaamaan wordt rijden in Italië een emotieloos gebeuren. Tijden veranderen.

 

 

 

Geen artikelen meer