De hogere temperaturen van het voorjaar zijn niet alleen ideaal voor terrasbezoek. Het is tevens de perfecte tijd om die lang liggende klussen eens lekker uit te voeren. De tuin als je werkplaats, deuren en ramen open om stof de ruimte te geven. Ideaal.

 

Stofmakend

 

Foto: Simon Caspersen / Unsplash

Klussen waarbij je moet zagen, zoals een vloertje leggen of een kast bouwen, zijn ideaal als je het zaagwerk buiten kunt doen, in je tuin, op het balkon of gewoon op de straat. Zo lang je dat maar niet binnen hoeft te doen, qua stof. Moet je toch binnen aan de slag voor stofmakende klussen, dan is het fijn dat deuren en ramen open kunnen. Net zoals bij verfklussen. Wel zo fijn als de kleurgeuren het pand kunnen verlaten.

 

Klusactiviteiten

 

In elk huis is vast wel een lijstje met klusactiviteiten te vinden. Dit verschilt van eindelijk een keer de plinten aan de muur spijkeren tot de uitbouw van je huis, al dan niet met behulp van een aannemer. Voor het ‘echte’ werk is het tenslotte vanaf nu eveneens een fijne periode: een aanbouw, dakkapel of nieuwe badkamer plaatsen is ingrijpend werk, maar met wat meer buitenwarmte is het beter vol te houden. Zeker wanneer muren en ramen tijdelijk verdwijnen.

 

Vergunning

 

In dit kader kan het geen kwaad om even te melden dat je voor sommige zaken een vergunning moet aanvragen. Dit is afhankelijk van de lokale regels, maar schuurtjes, de genoemde aanbouw, andere kozijnen of een dakkapel plaatsen, het kan zomaar zijn dat dit alleen mag met een vergunning. Vraag bij je eigen gemeente wat allemaal vergunningsplichtig is. Vaak geeft een zoektocht op internet al uitsluitsel, anders kun je er het beste een belletje aan wagen. Je wilt tenslotte niet dat halverwege het werk wordt stilgelegd, je vervolgens de boel in oude staat moet herstellen en je nog een boete kunt krijgen ook.

 

Verzekering

 

In dit kader: check ook je verzekering. Met name bij ingrijpende klussen en verbouwingen is het fijn om te weten of je verzekeraar bijspringt als iets niet helemaal verloopt zoals gepland. Niet alle opstalverzekeringen dekken schades door (ver)bouwen. Of diefstal van materiaal op de bouwplaats. En wat te denken van het gestolen privéspul omdat onverlaten gemakkelijk binnen kunnen lopen als een van de muren er uit ligt. Check dit dus bij je verzekeraar of tussenpersoon. Beter een vraag te veel dan een schade te veel.

 

Foto: Greyson Joralemon / Unsplash 

Geen artikelen meer