Je eerste auto vergeet je nooit meer. Zelfs je eerste vriendinnetje verdwijnt eerder in de krochten van je mannenhersenen. Wie het nog weet, weet waarschijnlijk ook nog wat die auto ooit kostte. Zal vast niet veel zijn geweest, vond AutoScout24 voor ons uit.

 

Achttien

 

De occasionsite heeft 1.081 mensen ondervraagt over hun eerste auto. Belangrijkste conclusie: die eerste auto mag niet veel kosten. Vooral omdat 52 procent van ons al voor de 23e verjaardag toeslaat in autoland. En dan hangt er nog niet veel vet aan de portemonnee. Zestien procent van de mannen koopt ‘m zelfs al op z’n achttiende – tegen tien procent van de vrouwen. Maar dat terzijde op deze site.

 

Renault 4

 

En wat mag die eerste liefde dan kosten? Minder dan vijf mille, in drie kwart van de gevallen. Waarbij zowel euro’s als guldens meetellen. Mijn eerste auto kostte overigens 1.200 gulden, toentertijd een flinke rib uit mijn lijf. En wat kreeg ik er voor: een echte Renault 4 GTL, toentertijd een jaartje of 8 oud. Dus praktisch nieuw.

 

Houtje-touwtje

 

Merk, model, kilometerstand, bouwjaar, het maakte mij niks uit. Kleur? Who cares. Er moest gewoon een auto komen, binnen het beschikbare budget. Even de occasionsites afschuimen was er nog niet bij, garagebedrijven waren niet altijd even betrouwbaar, particulieren evenmin. De APK was nét ingevoerd, maar de houtje-touwtjesoplossingen om mankementen aan carrosserie en onderstel te maskeren, waren nog lang niet uitgebannen. Dus nam je toevlucht tot bekenden die een auto te verkopen hadden, wat je onderhandelingspositie niet ten goede kwam. Vandaar 1.200 gulden voor een versie van de basisauto der basisauto’s.

 

Rebound

 

Toch ontstond er iets van liefde. De rare schakelpook, de aparte raampjes, zijn vriendelijke uiterlijk, de zachte stoeltjes, de uitneembare achterbank, de R4 was meer een vriendje dan een auto. Toen ik later in mijn leven weer tegen een ‘viertje’ aanliep, kon ik het niet laten de liefde nieuw leven in te blazen. Niet lang, helaas, want de rebound-versie – zie foto’s – was minder sterk. Maar het voelde weer even zoals vroeger. Dat mag af en toe ook best wel wat kosten: 1.200 euro (what’s in a number) betaalde ik voor het barrel. Maar ja, ook in de liefde is je onderhandelingspositie niet echt optimaal.

 

Geen artikelen meer