Bali. Witte stranden, yoga, relaxen, snorkelen, geweldig eten, vriendelijke, stressvrije eilandbewoners, tempels, jungle en oneindige rijstvelden. Zo rustig zou het kunnen zijn, ware het niet dat Bali Dirt Bikes bestaat: eilandcrossen met twaalf paarden tussen je benen.

 

Offroad op Bali

Bali Dirt Bikes is slechts een van de aanbieders van offroad motorexcursies op Bali, maar ja, je moet keuzes maken als toerist. En wanneer het lieftallig meisje van het lokale toeristenbureaus zegt dat dit de beste organisatie is, dan geloof je dat meteen. Zo werkt dat bij mannen.

Foto: Bali Dirt Bikes

Blaffende honden

Een ruime halve dag trekken we uit om met lichte motoren te rijden. De route gaat over rijstvelden, door een aardig stukje jungle, over iets wat ooit asfalt was en door dorpjes waar kinderen klaarstaan om vliegende high-fives van je te ontvangen of waar honden je grommend en blaffend achterna rennen.

 

Debutant

De Tabanan Jungle excursie is voor iedereen te doen, ook al heb je geen motorervaring. Je eerste les krijg je in dat geval bij Bali Dirt Bikes. Hier nemen ze wel drie minuten tijd voor take-off-instructie: ‘breakhandle on the right, clutch on your left, one is down, rest is up, now let’s go’. En weg zijn de gidsen, met de debutant van het stel in hun spoor. Op Bali is alles eenvoudig.

Foto: Mark Litjens

Rijsthappen

Denk overigens niet dat dit betekent dat je een saaie rit voor de boeg hebt. Allesbehalve. Zelfs als ervaren (weg)motorrijder staat het zweet mij regelmatig in de handen. Zoals bovenaan die extreem schuine en gladde afdaling die eindigde in twee opties: meteen rechts om op de smalle weg je route te vervolgen of net iets te laat sturen en rechtdoor twintig meter naar beneden duiken voor een vast frisse kennismaking met een snelstromende rivier. Of wat te denken van de balanceeroefeningen over de dijkjes in de rijstvelden, met slechts een paar centimeter marge tussen succesvol je weg vervolgen of rijst-in-aanbouw-happen.

Foto: Bali Dirt Bikes

Beloning

De beloning is er naar: na ruim twee uur rijden, op de vierkante centimeter manoeuvreren, hartkloppingen onder controle houden, gaten, beesten, kinderen, scooters en vrouwen met takkenbossen ontwijken, zie je zon ondergaan op het westelijk gelegen strand van Bali. Daarna een paar kilometer op snelheid door de branding om de weg terug te aanvaarden. Zonder verlichting op de motor. Maar ook dat kan op Bali. Bezweet door de drukkende hitte en de bijzondere ervaringen, is het tenslotte genieten van het bij de avondexcursie horende diner, inclusief een ijskoude Bintang. Tijd voor stoere verhalen.

 

Wie wat waar

Bali Dirt Bikes biedt trips aan, variërend van halve dagen tot een hele week, waarbij je het hele eiland doorkruist. Bij elk excursie is lunch of diner inbegrepen, evenals ophalen en terugbrengen naar je vakantieverblijf en beschermende motorkleding. Je shirt mag je trouwens houden. Qua motoren is er keuze uit KTM, Yamaha, Husqvarna en Kawasaki, met een maximale motorinhoud van 350 cc. Hoe meer inhoud, hoe duurder de ervaring. Tip: de 12 pk sterke 150 cc Kawa KLX doet zijn werk al meer dan behoorlijk.

Snorkelen

Een geweldige ervaring voor amper 85 euro. Zelfs als je een keertje onderuit gaat. Maar goed, je kunt ook snorkelen op Bali.

 

Foto: Bali Dirt Bikes

Geen artikelen meer