De jaarlijkse kogel is weer door de kerk: de Auto van het Jaar 2018 is de verser dan verse Volvo XC40. De Zweed versloeg onder andere de Alfa Romeo Stelvio, de BMW 5 Serie en de Audi A8 die ook waren doorgedrongen tot de laatste zeven.

 

Volvo Car Group president & CEO: Håkan Samuelsson met de felbegeerde trofee.

23 landen

De zestig juryleden, allemaal autojournalist en afkomstig uit 23 landen, letten op tal van onderwerpen bij het bepalen van een winnaar. De titel is immers zeer gewild, al vanaf de eerste editie in 1964, die overigens werd gewonnen door de Rover 2000. Titelhouder 2017 is de Peugeot 3008. Alle auto’s van het jaar ooit nog een keer bekijken? Mede-jurylid ANWB heeft ze op deze pagina allemaal een rij gezet.

 

Veiligheid

 

Criteria zoals prijs-/kwaliteitverhouding en veiligheid spelen een belangrijke rol en met name dit laatste was bij de XC40 doorslaggevend. Nu is veiligheid altijd al een sterk punt geweest van het merk, maar de XC40 zit echt bomvol systemen, waaronder een die weet wanneer er gevaar dreigt voor inzittenden en/of medeweggebruikers, inclusief dieren. Dat de Volvo bovendien hoog scoort op connectiviteit, zoals de mogelijkheid om een pakket af te laten leveren terwijl jezelf niet in de buurt bent, om maar eens iets te noemen, werd ook zeer gewaardeerd door de jury. En dat hij fijn rijdt, heeft zeker ook een rol gespeeld. Maar dat zal Hommeage binnenkort zelf gaan onderzoeken.

 

Uitslag

 

Voor de volledigheid nog even de complete lijst:

  1. Volvo XC40: 325 punten
  2. Seat Ibiza: 242 punten
  3. BMW 5: 226 punten
  4. Kia Stinger: 204 punten
  5. Citroen C3 Aircross: 171 punten
  6. Audi A8: 169 punten
  7. Alfa Romeo Stelvio: 163 punten

 

Geen artikelen meer