Weet jij wie de regerend kampioen van de Bundesliga is? Lang denken is vaak niet nodig, want weer is het antwoord op deze vraag Bayern München. En wie staat er bovenaan in Frankrijk? Paris Saint-Germain natuurlijk. Clubs met veel geld regeren de competitie. Saai?

 

Formaliteit

 

Bij een groot deel van de mooie voetbalcompetities in Europa lijken de meeste wedstrijden niet veel meer dan een formaliteit, mede door de bakken geld die sommige clubs te besteden hebben. Elke door voetbal gepassioneerde Italiaan weet maar al te goed dat Juventus hoogstwaarschijnlijk aan het eind van het seizoen weer met de Scudetto in handen staat. Desalniettemin levert zo’n competitie prachtige, meeslepende wedstrijden op, begrijp me niet verkeerd.

Foto: Mario Klassen / Unsplash

Altijd anders

 

Ondanks dat mijn voorkeur is ons land sterk uitgaat naar PSV, ben ik ongelooflijk blij dat we hier in Nederland niet altijd maar dezelfde kampioen hebben. Voor mij geldt dat ik tien keer hoger uit mijn stoel spring wanneer PSV kampioen wordt, gewoon omdat dat niet elk jaar het geval is. En natuurlijk niet te vergeten de spanning die vaak doorzet tot in de allerlaatste speelronde. Ajax die maar één puntje pakte bij de Graafschap waardoor PSV in 2016 toch kampioen werd. Of Feyenoord die afgelopen jaar de kampioenswedstrijd aan de andere kant van de Maas met 3-0 verloor, maar door de hattrick van Dirk Kuyt thuis tegen Heracles alsnog de schaal de lucht in mocht zwaaien.

 

Kwalitatief minder

 

Ik weet dat de Eredivisie niet de competitie van Europa is die kwalitatief het beste voetbal op de mat legt en ik weet dat we hier niet voor elke speler zomaar een zak geld met zoveel miljoen op tafel gooien. Wat ik wel weet is dat we in de Eredivisie de gekste en mooiste momenten meemaken en dat het clubvoetbal bij velen juist daarom echt door de aderen stroomt.

 

Spanning

 

In december leek het of de spanning in de Eredivisie weg begon te ebben. PSV stond acht punten los van Ajax en liet Feyenoord met maar liefst veertien punten achter. Nu, anderhalve maand later, is de spanning weer enigszins terug. Nog steeds vijf punten los, maar PSV kan op het moment even niet meer de dominantie uitstralen die het voorheen wel had dit seizoen. Dat PSV best goed presteert tot nu toe voelt als PSV fan natuurlijk niet verkeerd. Als ze het volgend seizoen weer zo goed doen, zal ik er nog steeds van genieten. Maar ik ben nog altijd van mening, ook als het over mijn eigen club gaat, dat de situatie die we nu hebben niet al te lang moet duren: de spanning ontbreekt dan. Voortdurende dominantie is niet gezond en op den duur ook niet vermakelijk voor de sport. Niet als die dominantie wordt uitgeoefend door PSV en ook niet door elke andere club uit de Eredivisie. Kortom, ik heb te doen met de fans van de topclubs van Europa.

 

Foto: Sandro Schuh / Unsplash

 

 

Geen artikelen meer