Als we de weersvoorspellers mogen geloven, gaan de temperaturen een beetje onderuit en zal het bijna lenteachtige gevoel van dit moment toch nog plaats moeten maken voor kou. Tijd voor de wintercheck van je auto. Met nog een tip voor ‘Duitslandrijders’.
Zout en vocht
Vorst, strooizout, vocht, weinig daglicht, het heeft allemaal zijn invloed op de conditie van je auto. Neem bijvoorbeeld de rubberen afdichtingen: deze zijn gevoelig voor kou en mogen daarom wat extra aandacht krijgen in de vorm van siliconenspray of vaseline. Wil je echt zeker zijn dat je carrosserie zout en vocht goed kan weerstaan, dan is een antiroestbehandeling geen overbodige luxe. Een goedkoper en misschien iets minder effectief alternatief is regelmatig de onderkant van de auto wassen in de wasstraat.
Glasboer
Check of alle vloeistoffen op peil zijn en of koel- en ruitensproeiervloeistof bestand zijn tegen vorst. Twijfel je over het antivriesgehalte? Laat het controleren bij je autobedrijf of automaterialenhandel of neem voorzichtig een monster (let op dat je huid niet met het spul in contact komt) en zet het in de vriezer. Controleer bovendien of de ruitenwissers nog tegen hun taak zijn opgewassen en of er geen sterretjes of scheuren in de ruit zitten. Die kunnen door opvriezend (regen)water leiden tot grote barsten. Vaak zijn de sterretjes gratis te repareren, afhankelijk van je verzekering. Scheuren en barsten meestal niet. Voorkom dit en rij op tijd bij de glasboer langs.
Duitsland
Wie Duitsland aandoet in de wintermaanden weet al langer dat winterbanden hier onontbeerlijk zijn, net zoals in steeds meer landen in Europa. Echter, in Duitsland scherpen ze de regels een beetje aan: sinds 1 januari 2018 is het namelijk verplicht om op winterbanden te rijden die voorzien zijn van het winterbandensymbool: een berg met een sneeuwvlokje. De indicatie M+S – wat staat voor mud + snow – is dan niet meer voldoende. De prestaties van de sneeuwvlokbanden zijn in de sneeuw beduidend beter en verhogen de veiligheid verder.
Overgangsregeling
De nieuwe regel in Duitsland kent gelukkig een overgangsregeling: banden geproduceerd vóór 2018 mogen nog tot 30 september 2024 worden opgereden. De productiedatum van een band is op de wang van de band te vinden, in een notering met weeknummer en de laatste twee cijfers van het jaar (bijv. 2316: 23e week van 2016). Kun je meteen bepalen of je banden niet ouder zijn dan tien jaar, een veiligheidsmarge die algemeen in acht wordt genomen.
Wintercheck
Ben je zelf niet handig met autodingetjes, maak dan een afspraak bij je garagehouder. Hij kan ook je accu doormeten om te voorkomen dat deze te zwak is en hij het opgeeft bij vorst, een van de meest voorkomende pechgevallen. Let bovendien op de speciale ‘winterchecks’ die verschillende merken in de aanbieding hebben: in de meest gevallen worden, in ruil voor een paar euro, de meest vitale zaken gecontroleerd en kun jij gerust de kou opzoeken. Of de kou jou. Whatever comes first!